Doden bij busongeval in Zuid-Frankrijk

NIMES, 10 JULI. Bij een busongeval in Zuid-Frankrijk zijn afgelopen nacht 22 mensen om het leven gekomen. Onder hen bevinden zich twee Nederlandse vrouwen. Ze waren met Spaanse reisgenoten onderweg naar Barcelona. Dat heeft de hulporganisatie Eurocross meegedeeld. Zeker twintig passagiers raakten gewond, van wie vijftien zeer ernstig. Drie andere Nederlandse passagiers, een moeder met twee kinderen uit Almere, hebben alleen lichte verwondingen.

De bus, die onderweg was van Amsterdam naar Barcelona, verongelukte op de autosnelweg A9 tussen Tavel en Roquemaure, ten noordoosten van Nîmes. In de bus zaten twee chauffeurs en 57 passagiers. De meesten van hen waren Spanjaarden op terugreis van een vakantie in Nederland. Onder de inzittenden bevonden zich naar alle waarschijnlijkheid negen Nederlanders, aldus het ANWB-steunpunt in Lyon. Twee medewerkers van die organisatie zijn naar de plaats van het ongeval gereisd.

Volgens de eerste berichten over de toedracht van het ongeval zou de Spaanse chauffeur in slaap zijn gevallen. De bus haalde volgens de Franse politie een vrachtwagen in met een snelheid van 110 kilometer per uur. Ooggetuigen zeggen dat de bus met de rechter achteruitkijkspiegel de achterkant van de vrachtwagen raakte, waarna de chauffeur een ruk aan het stuur zou hebben gegeven. De bus belandde in de middenberm, sloeg enkele malen over de kop en schoof tientallen meters door tegen de vangrail. De chauffeur is aangehouden.

De hulpverlening kwam snel op gang. De Franse autoriteiten zetten vijf helikopters in en richtten ter plekke een noodhospitaal in. De autoroute werd afgezet. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Orange, Bagnols-sur-Cèze, Avignon, Nîmes en Marseille. De twee chauffeurs en vier Spaanse passagiers mankeren niets.

Het ANWB-steunpunt heeft inmiddels zes Nederlanders gelokaliseerd. De verspreiding van de gewonden over veel ziekenhuizen bemoeilijkt het zoeken. Ook de identificatie van de slachtoffers is nog niet afgerond.