Dianne Reeves

Dianne Reeves: Quiet after the Storm (Blue Note CDP 7243 8 29511 2 4 ). Distr. EMI

Ze zingt op het Midsummer Jazz Gala, de opmaat tot het echte North Sea Jazz Festival, net als 'onze' Denise Jannah en heeft met die laatste nog meer gemeen. Ze is eveneens van '56, heeft een 'warm' en tamelijk rond geluid, zingt vooral standards, voelt zich geen typische jazz-zangeres en staat ook onder contract bij Blue Note.

Wie zoekt naar een huiselijk geluid is bij Reeves aan het verkeerde loket, ze mikt duidelijk op een breed publiek dat glitters en strikken weet te waarderen. Both sides Now van Joni Mitchell verandert bij haar in een Shirley Bassey-achtige show en Duke Ellingtons In a sentimental Mood lijkt meer verleidend dan nostalgisch bedoeld.

Dat Reeves ook scatzang en stukjes 'Brasil' niet uit de weg gaat past in haar profiel van all round-zangeres. Dat George Duke de plaat produceerde, wekt gezien dit alles geen verbazing. Donderdag staat Reeves in de PWA-zaal met het Metropole Orkest, vrijdag met haar kwartet in de Van Goghzaal.

    • Frans van Leeuwen