Dee Dee Bridgewater

Dee Dee Bridgewater: Love and Peace (Verve 527 470-2). Distr. Polygram

Zangeres Dee Dee Bridgewater (1950) heeft het in de VS als jazzzangeres nooit helemaal gemaakt. In de jaren '80 kwam ze naar Europa waar ze meer succes had, o.a. met de one woman show Lady Day. In Parijs maakte ze vorig jaar de cd Love and Peace, geheel gewijd aan stukken van pianist Horace Silver die ook alle teksten schreef. In sommige stukken laat Bridgewater die voor wat ze zijn en slaat ze aan het 'scatten' maar erg succesvol pakt dat niet uit. Gewoon de melodie (mee)zingen gaat haar beter af, getuige het vlotte Saint Vitus Dance waarin ze fungeert als derde 'blazer' naast de Franse gebroeders Belmondo op sax en trompet. Verleidelijk en toch gespierd klinkt ze in enkele langzame stukken waaronder de sfeervolle ballad Lonely Woman, niet te verwarren met dezelfde titel van Ornette Coleman.

Dat Horace Silver in twee stukken zelf meespeelt, draagt weinig bij aan het artistiek resultaat; de breed uitpakkende hammondorganist Jimmy Smith is als gast beter op dreef. Wie Bridgewater en haar groep met o.a. de Nederlandse bassist/arrangeur Hein van de Geyn wil zien optreden, moet zaterdag vroeg zijn want zij opent het programma in de grote PWA-zaal.

    • Frans van Leeuwen