CSU-kopstuk verdacht van fraude

BONN, 10 JULI. De vroegere Beierse minister-president, Max Streibl, wordt van grootscheepse belastingfraude verdacht. Streibl, die in 1993 moest aftreden omdat hij geschenken en gunsten van bevriende Beierse ondernemers aangenomen had (in de zogeheten “Amigo-affaire”), zou als politicus zaken hebben gedaan via speciale rekeningen bij de Bayerische Vereinsbank zonder daarvan aangifte te doen. Hij zou de fiscus daardoor voor miljoenen hebben opgelicht.

Dit melden de Duitse weekbladen Focus en Der Spiegel vandaag. De Beierse fiscale recherche was onder meer door een anonieme brief op het spoor gezet van Streibl en twee andere CSU-politici, namelijk Alois Glück, fractieleider in de landdag in München, en een vroegere regionale minister van financiën, Gerold Tandler. Mede op grond van die tip deed de politie vorige donderdag een inval bij de Bayerische Vereinsbank in Landshut.

De drie politici ontkennen dat zij belastingfraude hebben begaan. Een zegsman van het ministerie van justitie in München heeft intussen bevestigd dat tegen Streibl, maar niet tegen Glück en Tandler, een gerechtelijk vooronderzoek is begonnen. CSU-voorzitter Theo Waigel, die als minister van financiën in Bonn de hoogste Duitse belastingchef is, heeft afgelopen weekeinde al verklaard dat hij niet gelooft dat zijn drie geestverwanten de fiscus hebben misleid. Op een CSU-bijeenkomst zei hij zaterdag over de kwestie: “Allemaal onzin” (Alles Schmarrn).