Concorde

In vijf jaar heeft Schiphol twee keer bezoek gehad van een Concorde, het Frans-Britse vliegtuig dat met supersonische snelheid oceanen overvliegt. De eerste keer was in 1990, de laatste keer twee maanden geleden. British Airways, met Air France de enige exploitant van deze elegante metalen vogels, mag in augustus niet naar Schiphol komen. British Airways wilde een chartervlucht uitvoeren - “voor mensen die de sensatie van het supersonisch vliegen willen proeven”.

De Concorde maakt te veel lawaai en is niet langer welkom, liet de Schiphol-directie British Airways en Air France weten. Drie keer in vijf jaar is te veel.

De komende vijftien jaar zal het aantal passagiers op Schiphol, nu jaarlijks 20 miljoen, tot maximaal 40 miljoen mogen toenemen. Dat wil zeggen: het aantal vliegtuigen dat opstijgt en landt, zal zo ongeveer verdubbelen. De boom die al zo rijk beladen is en nog twee keer zoveel vruchten zal gaan dragen, moet dat ene pruimpje toch missen. De Concorde zou maar slapende honden wakker maken die tegen de vijfde baan gaan blaffen. Public relations van de koude grond in het seizoen van warme vakantie-business as usual.

    • Jan Gerritsen