Brand verwoest winkelcentrum in Hengelo

HENGELO, 10 JULI. Een grote brand heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een winkelcentrum met 22 bedrijven in de Hengelose wijk Groot Driene verwoest. De schade bedraagt ongeveer 36 miljoen gulden. Meer dan honderd brandweerlieden van korpsen uit diverse Twentse gemeenten bestreden het vuur. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De oorzaak van de brand, die om ongeveer half vier zaterdagmorgen uitbrak, is onbekend.

Veertig mensen moesten in verband met de enorme rookontwikkeling en grote hitte worden geëvacueerd. Ze werden enkele uren opgevangen in een schoolgebouw. Bejaarden- en verpleeghuizen en het Streekziekenhuis Midden Twente sloten op advies van de brandweer de ramen om te voorkomen dat bewoners last van de rook zouden krijgen. Een vestiging van Akzo, op enkele kilometers afstand van het winkelcentrum, was extra attent op het neerslaan van zogeheten vliegvuur dat door de wind mee werd gevoerd. Gevaarlijke stoffen kwamen er bij de brand niet vrij.

Tijdens de brand explodeerden tal van gasflessen. Omdat het vuur zich in een razend tempo verspreidde, kon de brandweer de gastoevoer niet stopzetten. Wel slaagden brandweerlieden erin te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een nabijgelegen tankstation. Ook wist de brandweer enkele dieren en persoonlijke bezittingen van winkeliers uit het complex te halen. Door het ontbreken van speciale brandvertragende scheidingswanden tussen de onderdelen van het complex en de holle ruimten boven de winkels, hadden de vlammen vrij spel. Inmiddels is een dergelijke bouw niet meer toegestaan. Het winkelcentrum Groot Driene werd begin jaren zeventig gebouwd.

De gemeente Hengelo gaat vandaag met de eigenaar van het complex en de 22 gedupeerde winkeliers praten over herbouw. Ook komt dan het neerzetten van een noodgebouw aan de orde. In het winkelcentrum bevonden zich onder andere twee supermarkten, een bankfilaal, een snackbar, een bakkerij, een kapsalon, een slijterij en textiel- en bloemenzaken. De technische recherche is begonnen met een onderzoek.