Béla Fleck

Béla Fleck: Tales from the Acoustic Planet (Warner Bros 9362-45854-2). Distr. Warner

De banjo, dat is toch die rammelkast waar blue grass boys en dixielanders zo gek op zijn? Jazeker. Maar net als bij andere 'flutinstrumenten' als de accordeon en de blokfluit ben je zo'n associatie snel kwijt als je er een echt goede muzikant op hoort spelen. Banjoïst Béla Fleck bijvoorbeeld die voor Warner al vier cd's maakte, o.a. met de 'Flectones' Victor en Roy Wooten met wie hij zondag het tuinpaviljoen naast het Congresgebouw vol hoopt te houden na het optreden van Van Morrison.

Hoe hij dat gaat doen is op grond van Tales from the Acoustic Planet niet te voorspellen want de bezetting op deze cd wisselt nogal. Met rietblazer Paul McCandles (Oregon) gaat Fleck de kant op van gedragen 'folkbarok', met pianist Chick Corea verricht hij knappe contrapuntische staaltjes. In één stuk speelt er een strijkkwartet mee, in twee andere saxofonist Branford Marsalis, zaterdag op het festival met zijn eigen project. Dat Béla Fleck met zijn trio de tent op zijn kop gaat zetten is niet waarschijnlijk maar wie zulke prachtige ballads weet te bedenken, verdient het te worden gehoord zelfs al zou hij op zijn vingers fluiten.

    • Frans van Leeuwen