Altijd al passie voor het leger

'S-GRAVELAND, 10 JULI. De taart was net aangesneden, de koninklijke onderscheiding opgespeld, toen een journalist van de lokale radio burgemeester W.J. Kozijn van de gemeente 's-Graveland de onheilstijding bracht. Zijn dorpsgenoot Raviv van Renssen, was in het hoofd geschoten door moslimsoldaten. De boordschutter was op slag gedood. Een maatschappelijk werker van Defensie had zaterdagavond om zeven uur de familie op de hoogte gesteld.

De burgemeester was er kapot van, zo zegt hij: “Elke dag zie je de doden en gewonden uit voormalig Joegoslavië op de televisie, maar als het dan een dorpsgenoot betreft, komt dat hard aan. Dan word je razend over de machteloosheid van de internationale gemeenschap. Heeft het überhaupt nog wel zin dat we daar zijn? En dan is er nog iets. Ik weet nog goed dat ikzelf in 1962 in Nieuw-Guinea als militair zat. Toen vroegen we ons af, zijn we bereid te sneuvelen? Nee, dat was niemand.”

In 's-Graveland - een Gooise gemeente die vooral bekend staat om zijn natuurmonumenten - is verbijsterd gereageerd op de dood van Van Renssen. Raviv woonde met zijn vriendin in Hilversum, maar gold tot drie jaar geleden als inwoner van de gemeente 's-Graveland (9.200 inwoners). Daar groeide hij op bij zijn moeder. Dorpsbewoners herinneren zich hem als een sympathieke, integere jongen, die altijd al een passie had voor het leger. “Toen hij tien was, speelde hij met mijn zoon soldaatje in het bos aan de overkant. En dat is nooit meer overgegaan”, zegt Y. Klijn, eigenaar van het plaatselijke horeca-etablissement 'Het wapen van Amsterdam'. Ook stond hij bekend als verwoed verzamelaar van oorlogsattributen uit de Tweede Wereldoorlog. Die hobby deelde hij met zijn vroegere buurman B. Wallenburg. Diens zoon Vincent vindt het hoog tijd dat de blauwhelmen naar Nederland terugkeren. “Het moet afgelopen zijn met 't gedonder. Ik zeg: Ze moeten alles terugtrekken. 't Is een geloofskwestie. In Ierland zijn ze er ook niet uitgekomen. Maar wat doet de minister? Die legt een verklaring af, gaat naar huis, pakt z'n potje bier en klaar. 't Is een grof schandaal.”

Niet bekend

Sinds zaterdag wordt de crisisstaf van de Koninklijke Landmacht in Den Haag overstelpt met telefoontjes van bezorgde familieleden van Nederlandse militairen in de Bosnische enclave Srebrenica. Dit naar aanleiding van Van Renssens dood in het bijzonder en de benarde toestand waarin de blauwhelmen verkeren, in het algemeen.