Waar voor je vakantiegeld

Grafiek: Een calculerende vakantieganger bekijkt de Italiaanse bergen en slaat die van Oostenrijk over. Een pakketje goederen dat hier 1,29 kost, kun je in Italië voor (omgerekend) een gulden kopen, terwijl diezelfde gulden aan de ander kant van de Alpen maar 83 cent waard is. Een buitenlandse vakantie is nu beter te betalen dan een aantal jaren geleden. Met uitzondering van Griekenland waren de landen in deze grafiek in 1992 duurder dan Nederland.

Volgens de ANVR boeken Nederlanders dit jaar evenveel vakanties als in 1994. Reisbureaus halen echter niet dezelfde omzet, omdat de consument minder betaalt voor dezelfde vakantie. Verre bestemmingen als de Verenigde Staten, het Caraïbisch gebied en Turkije zitten in de lift. Zuid-Europa is steeds minder in trek, het lage prijspeil ten spijt. Het aantal Griekenlandgangers loopt zelfs met ruim 20 procent terug.

    • Kim Wannet