Vier jaar cel voor ex-minister Italië wegens corruptie

ROME, 8 JULI. Een Italiaanse rechtbank heeft gisteren Gianni de Michelis, die van 1990 tot 1992 minister van buitenlandse zaken van Italië was, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens corruptie. De vroegere christen-democratische minister van transport, Carlo Bernini, kreeg 3 jaar en 7 maanden voor hetzelfde vergrijp.

Volgens de rechtbank heeft De Michelis, lange tijd een vooraanstaand lid van de Italiaanse socialistische partij, ten minste 405 miljoen lire (ongeveer 360.000 gulden) aan steekpenningen aangenomen bij de aanleg van snelwegen in het gebied rond Venetië, zijn politieke machtsbasis. Bernini zou 500 miljoen lire (ongeveer 468.000 gulden) aan smeergeld hebben ontvangen.

Zowel De Michelis als Bernini mag de eerste vijf jaar geen openbaar ambt vervullen. Het is overigens niet waarschijnlijk dat beide mannen op korte termijn achter de tralies zullen zitten omdat de Italiaanse wetgeving hun nog allerlei mogelijkheden biedt om beroep tegen het vonnis aan te tekenen.

Het onderzoek tegen De Michelis en Bernini loopt al sinds 1991. Een Italiaanse onderzoeksrechter zei toen te vermoeden dat De Michelis en Bernini een informeel systeem hadden opgezet waarbij de openbare werken die de regio Veneto te vergeven had, werden verdeeld over een select groepje aannemers, die in ruil daarvoor steekpenningen moesten betalen.

De flamboyante De Michelis verwierf toen hij in 1990 minister van buitenlandse zaken werd al snel grote bekendheid over geheel Europa. De tijd die hij tijdens zijn reizen niet hoefde te besteden aan staatszaken, gebruikte hij enthousiast om het uitgaansleven in de diverse Europese hoofdsteden te leren kennen. Bij vele discotheken in Europa werd hij in de kleine uurtjes gesignaleerd, iedere keer weer met een andere schoonheid aan de arm. Voor de reiziger die het uitgaansleven van Italië wilde leren kennen, schreef hij een gids waarin hij zijn oordeel gaf over de bekendste Italiaanse disco's.

Toen hij aftrad als minister van buitenlandse zaken wilde De Michelis een leidende rol binnen zijn socialistische partij gaan spelen. Ook speelde hij enige tijd met het idee om de opvolger te worden van de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors. Toen de corruptiezaak tegen hem begon te lopen verdween hij al snel naar de zijlijn van de politiek. De Michelis heeft de beschuldigingen tegen hem verworpen als “even fantasierijk als ongegrond”. (AFP, Reuter, AP)