Turkije trekt deel leger terug uit N-Irak

BAGDAD/ANKARA, 8 JULI. Het Turkse leger, dat afgelopen woensdag Noord-Irak is binnen gevallen, is gisternacht begonnen zijn troepen terug te trekken.

Het is nog onduidelijk hoeveel soldaten zich nog in het gebied bevinden en wanneer alle troepen het gebied zullen verlaten.

Volgens Turkse bronnen zijn tijdens de drie dagen durende operatie 90 Koerdische guerrillastrijders gedood en vijf Turkse soldaten omgekomen.

Irak heeft de Turkse operatie tegen Turks-Koerdische guerrillastrijders gisteren veroordeeld. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Bagdad is de operatie een “flagrante schending van de soevereiniteit van Irak en het volkerenrecht”. De Turkse operatie maakte het volgens de Iraakse woordvoerder moeilijk om de betrekkingen met Ankara te verbeteren.

Volgens de woordvoerder van het Iraakse ministerie was de operatie in Noord-Irak niet te vergelijken met de grootscheepse invasie van Turkse troepen die in maart plaatshad. Bij die operatie zouden ten minste 35.000 Turkse militairen zijn betrokken.

Het Turkse leger trok zich toen na zes weken terug nadat met name de landen van de Europese Unie zware kritiek op de operatie hadden uitgeoefend. Volgens het Turkse leger waren bij de laatste operatie minder dan drieduizend troepen betrokken in een beperkt gebied.

Woordvoerders van de Turkse regering hebben gisteren ontkend dat bij de acties in Noord-Irak burgers om het leven zijn gekomen. “Het gaat om goed voorbereide en beperkte operaties tegen aanhangers van de PKK (de Koerdische Arbeiderspartij red) die zich opnieuw hebben gevestigd in het grensgebied en op het Iraakse grondgebied”, aldus een bron bij de regering.

Volgens de Turkse regering hadden de operaties plaats in een gebied waar niet of nauwelijks mensen wonen waardoor het risico van slachtoffers onder de burgerbevolkking miniem is.

De regering in Ankara reageerde daarmee op beschuldigingen van de leider van de Democratische Partij van Koerdistan (PDK), Massoud Barzani. Deze had donderdag gezegd dat ten minste 2.500 burgers uit 18 dorpen op de vlucht waren geslagen.

Ook de woordvoerder van het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat de operatie “tot een groot aantal doden onder Iraakse burgers” had geleid.

Inwoners van het gebied in Noord-Irak waar wordt gevochten, zeiden gisteren dat het voornaamste doel van de Turkse operatie een kamp van de PKK bij de stad Haftanin was. Volgens een Westerse diplomaat die het gebied onlangs bezocht, is het niet gemakkelijk om de PKK in Noord-Irak uit te schakelen. “Overal zie je er PKK-guerrillastrijders”, aldus de diplomaat die anoniem wilde blijven. “Turkije heeft een groot probleem in Noord-Irak.”

(AP, AFP, Reuter)