Spellen uit Portugal

Na de uitstekende prestaties van het Nederlandse open team tijdens de Europese Kampioenschappen in Vilamoura, Portugal is het tijd om de daar gespeelde handen nader te bekijken. Een spel waarop Kirchhoff-Maas het goed deden deed zich voor in de sleutelwedstrijd tegen het op dat moment bovenaanstaande Italië:

Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen AB9 Harten AV2 Ruiten VB1082 Klaver H3WestOost Schoppen H107 Schoppen 3 Harten HB1054 Harten 876 Ruiten 763 Ruiten AH54 Klaver 107 Klaver AV952Zuid Schoppen V86542 Harten 93 Ruiten 9 Klaver B864 De wedstrijd werd op rama (demonstratiezaal) gespeeld. Dit gebeurde in de gesloten kamer:

West Noord Oost Zuid Westra Lauria Leufkens Versace pas pas 1Ruiten pas 2Harten pas 2SA pas 3Ruiten pas 4Schoppen pas pas pas 2Harten was een getransfereerde zwakke transfer naar schoppen, 2SA was relay, 3Ruiten ontkende een absoluut minimum. Leufkens startte RuitenA en switchte naar harten voor heer en aas. De leider, die nog twee klaveren ging afgeven, moest de schoppen voor nul verliezers spelen. Dat lukte hem niet: één down, Nederland +100.

Het bieden in de ramazaal verliep zo:

West Noord Oost Zuid Sementa Maas Pattacini Kirchhoff pas pas 1SA pas 2Harten dbl 3Ruiten 4Harten dbl pas pas pas 2Harten was transfer, 3Ruiten gaf exact vijf ruiten, drie schoppen en een maximum aan. Erik Kirchhoff voorzag 4Harten uitstekend van een doublet, in plaats van zich met 4Schoppen in het ongewisse te storten. Na de ruitenstart ging het spel twee down: Nederland +500 en 11 imps winst.

Eveneens uit die wedstrijd:

Zuid gever Noord NZ kw. Schoppen H9754 Harten AB97 Ruiten 643 Klaver 9WestOost Schoppen B2 Schoppen A1086 Harten 3 Harten 86542 Ruiten AHV97 Ruiten B5 Klaver AH873 Klaver B4Zuid Schoppen V3 Harten HV10 Ruiten 1082 Klaver tV10652 Beide oostspelers waren leider in 3SA geworden nadat noord een keer tussen had geboden in schoppen. In de gesloten kamer startte Leufkens (zuid) met SchoppenV die de Italiaanse leider, Buratti, liet houden. Leufkens vond de dodelijk hartenswitch: één down, Nederland +50. Op rama startte Versace met HartenH. De kleur werd doorgespeeld. In de derde hartenronde realiseerde noord, Lauria, zich dat er ergens nog een slag voor de verdediging versierd moest worden voordat de vijfde harten van de leider hoog werd gespeeld. Hij switchte elegant naar SchoppenH, maar Maas wist precies wat hij moest doen. Hij nam met SchoppenA en speelde schoppen naar de boer. Zuid nam met de vrouw, maar kon zijn partner niet bereiken voor de downslag in harten: Nederland +400 en 10 imps winst.

Nederland won de wedstrijd met 20 imps verschil ofwel 19-11.

    • Jan van Cleeff