Slachterij-combinatie bij grootste in Europa

BOXTEL, 8 JULI. De slachterijen van de coöperaties Encebé en Coveco en het particuliere Gupa fuseren tot de mammoetslachterij Dutch United Meat Company (Dumeco). Met een geschatte omzet van 2,3 miljard gulden wordt de nieuwe onderneming eén van de grootste vers-vleesbedrijven in Europa, zo is gisteren bekend gemaakt.

De fusie is volgens president-commissaris B. Constandse van de nieuwe Dutch United Meat Company noodzakelijk om het hoofd te kunnen bieden aan de internationale concurrentie. De Nederlandse varkens- en runderslachterijen bereikten in mei van dit jaar een definitief akkoord over de sanering van de sector. In dit akkoord staat dat de totale capaciteit van de varkensslachterijen moet worden teruggebracht met 20 procent. De capaciteit van de runderslachterijen moet met 15 procent omlaag. Het plan voorziet in een afname met 830 van het totale aantal werknemers in de sector. Gewdongen ontslag is voorzien voor 510 werknemers. Voor werknemers die hun baan verliezen is een sociaal plan opgesteld. De kosten daarvan - 15 miljoen gulden - worden gedragen door de gezamenlijke slachterijen.

In het kader van de reorganisaties heeft Encébé een inkrimping van het personeelsbestand doorgevoerd. Coveco kondigde kort geleden aan dat vestigingen in Gieten en Almelo gesloten moeten worden. Rekening houdend met deze ingrepen werken er bij Dutch United Meat Company nog 1800 mensen. De directie onderzoekt of verdere reorganisaties nodig zijn.

De nieuwe onderneming zal jaarlijks 540.000 ton varkensvlees en 30.000 ton rundvlees verwerken. De Dutch Meat Company wil daarvan ongeveer 70 procent afzetten in het buitenland. Daarbij denkt het bedrijf met name aan Europa en het Verre Oosten.

Dutch Meat Company heeft vestigingen in Twello, Olst, Weert, Boxtel, Helmond, Den Bosch, Beuningen, Oijen, Scherpenzeel en Borculo De nieuwe onderneming beschikt over een eigen fokkerij.