Rem Koolhaas krijgt opdracht VN-gebouw

ROTTERDAM, 8 JULI. Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van de Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft het winnend ontwerp gemaakt voor een van de zeven nieuwe gebouwen van de Verenigde Naties (VN) die aan het Place des Nations in Genève zullen worden gebouwd. Dit heeft de gemeente Genève vrijdag bekendgemaakt.

Koolhaas' ontwerp voor het gebouw van de rechten van de mens en humanitaire aangelegenheden maakt deel uit van het door een jury uitverkoren totaalplan van de Japanse architect Massimikiano Fuksas. Veertien architecten namen deel aan de prijsvraag. Voor de zes andere gebouwen heeft de jury de ontwerpen bekroond van Peter Eisenman, Sumet Jumsai, Thomas Wang, Coop Himmelb(l)au, Dominique Perrault en Baillif & Loponte.

De keuze van de jury betekent zowel een breuk met als een voortzetting van het verleden van de VN. Zij is een breuk omdat bij de prijsvraag voor het Palais des Nations, het al bestaande gebouw van de Volkenbond aan het Place des Nations, in 1929 werd gekozen voor een behoudend, classicistisch ontwerp van vijf architecten. De inzending van Le Corbusier, een vooraanstaand modernistisch architect in de jaren twintig, werd toen verworpen.

Later, na de Tweede Wereldoorlog, werd Le Corbusier wel betrokken bij de bouw van het New-Yorkse hoofdkwartier van de VN, de opvolger van de Volkenbond. Maar ook hierin was de rol van 'de architect van de eeuw' niet erg gelukkig en uiteindelijk kwam ook dit gebouw op naam te staan van verschillende architecten, met als primus inter pares Wallace K. Harrison. Koolhaas - en dit betekent de voortzetting van het VN-verleden - toonde zich herhaaldelijk een bewonderaar van Harrison. In Delirious New York, het boek uit 1978 waarmee Koolhaas bekend werd, noemt hij Harrison 'Manhattans laatste genie van het mogelijke'.

    • Bernard Hulsman