Provincie akkoord met bouw stadion Arnhem

ARNHEM, 8 JULI. De provincie Gelderland heeft gisteren met een krappe meerderheid (38-34) ingestemd met een subsidie van 28 miljoen gulden voor de bouw van een multi-functioneel stadion in Arnhem-Zuid.

De beslissing kwam na een vier uur durend debat en leidde tot verdeeldheid in het college van Gedeputeerde Staten. College-partij CDA wilde namelijk niet meer uitgeven dan 18 miljoen gulden, fors minder dan de 28 miljoen gulden die de meerderheid van het college (PvdA, VVD en D66) voor ogen had.

Provinciale Staten stemden met uitzondering van de SP wel massaal voor een amendement om de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) te vragen zelf te participeren voor een bedrag van vijf miljoen gulden. De GOM krijgt ook de 28 miljoen gulden van de provincie tot zijn beschikking en wordt daarmee aandeelhouder van het stadion.

Met de bijdrage van de provincie is opnieuw een stap gezet op weg naar de bouw van het Gelderland Stadion, waar onder andere de Arnhemse voetbalclub Vitesse gaat spelen, maar waarin ook operavoorstellingen en popconcerten gegeven moeten worden. De eerste plannen voor het stadion dateren al van 1987. In totaal kost het stadion, dat eerder Akzodrome heette, 130 miljoen gulden. Andere deelnemers zijn het rijk, de gemeente Arnhem, de banken en het Gelderse bedrijfsleven. Er is nog 10 miljoen gulden tekort, maar de betrokken Stuurgroep denkt dat dat geld nog wel gevonden wordt.

Het is overigens nog lang niet zeker dat het stadion ook daadwerkelijk gebouwd wordt. Bij Raad van State loopt nog een bodemprocedure van omwonenden van de locatie waar het gebouw moet verrijzen. Gedeputeerde Doesburg meldde gistermiddag dat de gemeente Arnhem en de initiatiefnemers daarvan “geen problemen verwachten”.