Muskens: Erkenning van Soekarno is belangrijker dan ruzie thuis

BREDA, 8 JULI. Een verklaring van de Nederlandse bisschoppen dat Nederland te lang het onafhankelijkheidsstreven van het Indonesische volk heeft miskend en onderdrukt is belangrijker dan de ruzie die over zo'n verklaring kan ontstaan. Dat zegt bisschop M. Muskens van Breda in reactie op kritiek van veteranen op de bisschoppelijke verklaring eerder deze week. “Als je wilt bereiken dat volkeren zich met elkaar verzoenen, kun je niet voorkomen dat je over een heleboel pijn en verdriet stapt”, aldus Muskens.

Bisschop Muskens zei eerder deze week dat “een hoge Nederlandse autoriteit, de minister-president of een minister, eens plechtig zou moeten stilstaan bij het standbeeld van Soekarno en Hatta in Jakarta”. Generaal b.d. T. Meines, voorzitter van het Veteranenplatform, zei Muskens' voorstel “waanzin” te vinden. Brigade-generaal b.d. R. Boekholt van het Indisch Platform vond het “onbegrijpelijk”. Boekholt: “Wat Soekarno ten tijde van de oorlog met Japan heeft gedaan is niet zo fraai. Hij was medeverantwoordelijk voor het ronselen van de romusha's, de uit Indonesië afkomstige slaven, die voor de Japanners aan het Birma-spoor moesten werken.”

Muskens betreurt de uitspraken van de Indië-veteranen. Muskens: “Onze verklaring is woord voor woord gewogen met de hulp van adviseurs, want het is in Nederland moeilijk over de Indische kwestie iets naar buiten te brengen zonder dat het opschudding verwekt. Onbegrijpelijk hoe men elkaar be- en veroordeelt in dit labyrint van meningen.”

De Bredase bisschop blijft bij zijn standpunt dat het wenselijk zou zijn als een Nederlandse gezagsdrager eer zou betuigen aan Soekarno en Hatta. Muskens: “Via de persoon van Soekarno moet een gebaar van verzoening worden gemaakt, want het was Soekarno die de Indonesiërs hun identiteit gaf. Hij was de magiër van de eenheid. Hij wordt als zodanig aanbeden. Een eerbetoon aan Soekarno is een eerbetoon aan het Indonesische volk.”