'Kroatische leger misdroeg zich in West-Slavonië''

GENEVE/SARAJEVO, 8 JULI. Het Kroatische regeringsleger heeft bij de verovering van West-Slavonië in mei de mensenrechtenrechten geschonden. Dat schrijft de VN-rapporteur voor de rechten van de mens in ex-Joegoslavië, de voormalige Poolse premier Mazowiecki, in zijn nieuwste rapport dat gisteren werd vrijgegeven.

Volgens Mazowiecki hebben soldaten van het Kroatische regeringsleger - met opzet dan wel onbedoeld - tijdens de verovering met automatische wapens het vuur geopend op burgers in West-Slavonië. Blauwhelmen hebben, aldus de VN-rapporteur, in het gebied “een groot aantal lijken aangetroffen van burgers” die daarbij de dood vonden.

In zijn rapport onderstreept de voormalige Poolse premier dat de schendingen van de rechten van de mens door het Kroatische regeringsleger niet op “grote schaal” hebben plaatsgevonden. De schendingen die Mazowiecki heeft vastgesteld zijn wel, aldus de VN-rapporteur, “ernstig van karakter”.

Volgens Mazowiecki maken alle partijen in het conflict in het voormalige Joegoslavië zich schuldig aan schendingen van de rechten van de mens. De grootste blaam treft echter, aldus Mazowiecki, de Bosnische Serviërs. Met name in het gebied rond Banja Luka wordt, aldus de VN-rapporteur, de positie van de Bosnische moslims en Kroaten steeds moeilijker. “De Bosnische Serviërs zijn verantwoordelijk voor een gewelddadige escalatie van aanvallen op burgers”, aldus de voormalige Poolse premier, die aanbeveelt om sluipschutters te berechten “wegens schending van het internationale recht.”

Bosnische Serviërs hebben gisteren de helikopter van de voormalige Zweedse premier Carl Bildt, die sinds kort namens de Europese Unie in het conflict in ex-Joegoslavië bemiddelt, beschoten. De exacte toedracht van het incident, dat plaatshad tussen Sarajevo en Mostar, was vanmorgen nog niet duidelijk. Met name stond niet vast of de beschieting per ongeluk plaatshad of dat zij met opzet werd uitgevoerd. Bildt is inmiddels naar de Kroatische stad Split vertrokken.

Bildt is al enige dagen bezig aan een rondreis door het voormalige Joegoslavië. Donderdag voerde hij gesprekken in Sarajevo met hoge functionarissen van de Bosnische regering. Bij een bezoek aan Mostar liet hij woensdag weten op korte termijn een bezoek te willen brengen aan Servië. Een bezoek aan het hoofdkwartier van de Bosnische Serviërs in Pale staat vooralsnog echter niet op het programma. (AP, AFP, Reuter)