Kritiek Libië op benoeming van Malcolm Rifkind

TRIPOLI, 8 JULI. Het officiële Libische persbureau JANA heeft gisteren kritiek uitgeoefend op de benoeming, eerder deze week, van Malcolm Rifkind tot minister van buitenlandse zaken van het Verenigd Koninkrijk. Door de benoeming van Rifkind, de eerste Joodse minister van buitenlandse zaken in Groot-Brittannië sinds de stichting van de staat Israel na de Tweede Wereldoorlog, laat de Britse regering, aldus JANA, zien dat het haar weinig scheelt of zij de gevoelens van Arabieren kwetst of niet.

Het persbureau sprak zijn vreugde uit over het vertrek van Douglas Hurd. Volgens JANA belichaamt Hurd “het racisme en de vijandigheid ten opzichte van Libië, de Arabieren en de islam”. De voormalige Britse minister speelde een leidende rol bij de instelling van sancties tegen Libië. Volgens Londen, dat daarin wordt gesteund door Parijs en Washington, zit het bewind in Tripoli achter een groot aantal terroristische aanslagen, waaronder die op een Pan Am-vliegtuig dat in 1988 neerstortte bij het Schotse dorpje Lockerbie. Bij de aanslag kwamen 270 mensen om het leven. (AFP)