Hongerstaking om verdronken zwemmer

OPENDE, 8 JULI. Een politieman houdt de mannen op afstand. Hun verdronken broer Ahmed (33) is net gevonden. Een man met stoppelbaard en leren jack kan ternauwernood door een vriend worden tegengehouden. Huilend schreeuwt hij naar de burgemeester, die even verderop staat. “Jij wilde niet betalen voor meer apparatuur. Jij hebt geen hart. Jij bent geen mens.”

Bijna een week hebben politie, brandweer, een hondenbrigade en de Genie naar de Libanese man, die in het Friese Bergum woonde, gezocht. Hij was zaterdag van een waterfiets in de recreatieplas Strandheem in het Groningse Opende gesprongen om een eindje te gaan zwemmen. Twee vrienden hadden hem nog één keer zien bovenkomen. Daarna moet hij vermoedelijk als gevolg van een hartstilstand zijn verdronken.

Er werden duikers, netten en een sonar ingezet om hem op te sporen in de zandafgraving. Grote diepe gaten van maximaal twintig meter. Het koude water en het slechte zicht onder water maakten de zoektocht in de plas zeer moeilijk. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt P. Blenker van de Reddingshonden Werkgroep Westervoort net voor dat de man wordt gevonden. Zijn hond is gespecialiseerd in het opsporen van mensen, ook mensen die in het water liggen. “Als wij er bij worden geroepen hebben we een lijk altijd snel gevonden. Dit is een raadsel.” Hij vindt dat er alles aan gedaan is om Ahmed te vinden.

De drie broers vinden dat niet. Ze verbleven sinds de vermissing in twee tentjes op honderd meter van de plas. Uit protest tegen de in hun ogen slechte zoekactie gingen ze woensdag in hongerstaking. Doordat pas gisteren de hulp was ingeroepen de in Nederland wonende Amerikaan D. Hutcheson, die speciale sonarapparatuur heeft ontworpen, en hij Ahmed lokaliseerde voelen ze zich in die bewering gesterkt. “Wij wisten dat er betere apparatuur was. Die Amerikaan is gekomen omdat wij in hongerstaking zijn gegaan”, zegt Ali-Baddah, een vriend van Ahmed. Hutcheson steekt zijn armen omhoog bij de vraag waarom hij niet eerder is gekomen. “Omdat ik gisteravond pas werd gebeld. Ik snap niet waarom niet eerder.”

Burgemeester K. Dijkstra van de gemeente Grootegast, die dagelijks bij de zoekacties aanwezig was, zegt pas gisteren van Hutchesons naam gehoord te hebben. “Ik heb wel begrip voor de felle reacties van de broers. Maar aangesproken voel ik me niet. We hebben alles gedaan wat we konden.” Opgelucht is de burgemeester wel. “Ik kan maandag met een gerust hart op vakantie.”