Hollands Dagboek

Paul Haarhuis (1966) speelt sinds 1989 professioneel tennis. Hij woont in Monte Carlo, maar verblijft daar door het vele reizen niet meer dan zes weken per jaar. Haarhuis verdiende met tennissen tot nu toe bijna drie miljoen gulden. Haarhuis is geboren in Eindhoven. Hij staat 38ste op de wereldranglijst. Dit jaar speelde hij voor de zesde keer op Wimbledon. Haarhuis behaalde in 1988 een graad in de economie aan de Florida State University. Zijn vriendin Anja Spijker woont in Rotterdam en werkt in Papendrecht.

Woensdag 28 juni

Het toernooi der toernooien is nu al zo'n drie dagen aan de gang. Samen met Jacco en Alex hebben we een huis gehuurd op zo'n tien minuten loopafstand van Wimbledon. Het is een typisch Engels huisje met bloemetjesbehang, een rozentuin en een badkamer die geurt naar potpourri. Lekker huiselijk dus en vooral een welkome afwisseling met alle hotelkamers. Vandaag hebben Jacco en ik gedubbeld. We winnen eenvoudig van het Engelse koppel Petchey/Wilkinson met 6-3, 6-4 en 6-3.

Donderdag

Ik speel vandaag in de tweede ronde tegen Mark Woodforde. Een speler van wie ik in de dubbel al enkele keren een belangrijke wedstrijd heb gewonnen. In de single is me dat helaas nog steeds niet gelukt. Het is een lastige tegenstander voor me. Een linkshandige service-volley speler op gras. Ik verlies in drie sets waarvan ik eigenlijk de tweede had moeten winnen. 6-3, 7-6, 6-3. Die tweede set is dan van zo'n ongehoord belang in zo'n wedstrijd. Had ik die gewonnen dan krijgt je zelfvertrouwen een goede duw. Belangrijk dus voor de set die daarna komt. Mijn zelfvertrouwen blijft uit en dus ook een derde setwinst voor mij. Einde wedstrijd. Einde single-doorbraak op Wimbledon. Jacco daarentegen wint de tweede ronde overtuigend van Olhovskiy. Jan Siemerink wint ook zijn tweede ronde op gras en boekt daarmee zijn beste Wimbledon resultaat.

Vrijdag

Alex van Dobbelsteen is bij ons in huis degene die de was en de afwas doet. Jacco en ik zijn wat minder huishoudelijk. Als tegenprestatie doen wij de boodschappen en zorgen voor de geestelijke ontspanning in de vorm van avond-video. Ook zorgen wij voor het eten. Dat wil zeggen, wij nemen een telefoon, leggen een verbinding met de dichtstbijzijnde Thai, Chinees of Italiaan en ratelen het hele menu af. Alex is namelijk tamelijk hongerig.

We winnen de tweede ronde dubbel wederom gemakkelijk met 6-3, 6-3 en 6-2. We speelden zelfs beter dan onze eerste partij hier. Hopelijk groeit het niveau met de rondes, komt onze grote wens uit om ook deze Grand-Slam op onze naam te schrijven. Vanavond komt de video “True Romance” aan de beurt. Alex valt in slaap, afgekeurd dus. 's Avonds om half elf komen Hella en Anja voor een aantal dagen over.

Zaterdag

Vanochtend heerlijk uitgeslapen. Het lijkt wel weekend. Daarna naar de banen van Wimbledon om Jacco warm te spelen voor zijn partij tegen Mats Wilander. Jacco lijkt goed op dreef, want ook deze partij sleept hij er zonder mededogen voor zijn tegenstander uit. Mijn inspanning van die dag hou ik bij de training. 's Middags gaan Anja en ik een kijkje nemen in de prachtige Londense binnenstad. Lekker wandelen en winkelen. 's Avonds besluiten we eens te gaan koken (invloed van onze vrouwen?). Het wordt een aardappel-met veel groenteschotel.

Vandaag schijnen Anja en ik een heel spektakel te hebben gemist. De Amerikaanse speler Jeff Tarango, ook wel “psycho-Jeff” genoemd is tijdens zijn partij geflipt. Hij beschuldigde scheidsrechter Bruno Rebuh ervan corrupt te zijn en loopt vervolgens van weg van zijn partij, weg van baan 13. Dat kan geen toeval zijn! Zijn vrouw vindt dit waarschijnlijk nog niet genoeg. Zij trakteert Bruno op een dreun in het gezicht. Het schandaal is geboren. Wimbledon, zowel toeschouwer als speler, staat bol van het schandaal. Dat dit nu net moet gebeuren op de All England Lawn Tennis Club. Foei!

Zondag

Zondag is altijd een vrije dag voor Wimbledon. Dan wordt er niet gespeeld. Dat is nu al meer dan honderd jaar traditie. Slechts één keer is de traditie doorbroken. Dat was in 1991. Het regende toen gedurende de hele eerste week van Wimbledon.

We lopen om elf uur naar de banen om te trainen. De eerste groepjes jongelui hebben hun tentjes al weer opgeslagen om een kaartje te bemachtigen voor maandagochtend. De Stones treden toevallig toch niet op? Ik zal het nog eens navragen. “Englis love to queue”, en zij voegen de daad bij het woord. Tegen de middag gaan Jacco, Hella, Anja en ik, gewapend met een fototoestel een toeristische toer maken in een Engels dubbeldekker. Later op de middag begint het te regenen. Een moment gaat onze gedachte uit naar de 'queue' die nog een nachtje het weer zullen moeten doorstaan voor een kaartje. Niet voor de Rolling Stones!

Maandag

Hella is vanochtend in alle vroegte vertrokken. Helaas mist ze vandaag ook de bliksempartij van Jacco tegen Wayne Ferreira die zevende staat op de wereldranglijst en een zeer goede grasspeler is. Jacco speelt zeer overtuigend en wint in vier sets. Hij bereikt hiermee de kwartfinale van Wimbledon. Anderhalf uur na zijn single staan we alweer klaar voor de vierde ronde dubbel. Ook deze partij slepen we er samen uit. We winnen in vier sets van Bale/de Jager. Ook Jan Siemerink bereikt met zijn Russische partner Olhovskiy de kwartfinale na een goede overwinning op Palmer/Rosenberg. Bij de dames verliest Petra Kamstra in de vierde ronde van regerend Wimbledon kampioen Martiner. Zij kan terugkijken op een goed gespeeld toernooi. Brenda Schultz bereikt daarentegen wel de kwart finale door een mooie overwinning op de Indonesische Yayuk Basuki.

Dinsdag

Vandaag is het de beurt van Anja om vroeg op te staan. Echter zij staat zo'n kleine drie uur later weer op de stoep. De taxi kwam dertig minuten te laat, waardoor ze de vlucht op een haar na miste. Ze besluit vrij te nemen en getuige te zijn van onze kwart finale-dubbel. Helaas wordt het geen success story. Na een zwaar begin verliezen we de eerste sets van Leach/Melville. We winnen dan de derde set en krijgen een aantal kleine kansen in de vierde set die ons naar de tie-break brengt. De tie-break verliezen we met 7-2. Einde wedstrijd. Einde Wimbledon-droom. We staan nu break-even. Volgend jaar gaan we voor de winst. Na de wedstrijd doping-controle. Daar zaten we ook echt op te wachten. Schultz heeft eervol verloren in twee sets van Arantxa Sanchez. Jan Siemerink kan het chauvinisme evenmin voeden. Ook hij gaat ten onder in de kwart finale-dubbel. Jacco zal morgen de Nederlandse vlag moeten verdedigen.

Woensdag 5 juli

Jacco speelt vandaag tegen niemand minder dan Andre Agassi. De Wimbledon piraat uit Las Vegas en nummer een op de wereldranglijst. Jacco, die toch echt goed staat te spelen, heeft geen enkele kans tegen Agassi. Met drie sets neemt ook Jacco moe maar voldaan afscheid van Wimbledon.

Zelf heb ik in de verrichtingen van Jacco vanuit Monaco gezien. De rest zal ik hier blijven volgen. Hier geniet ik even van mijn welverdiende rust alvorens het circus over zo'n anderhalve week weer begint in Stuttgart. Wimbledon, tot volgend jaar. Hopelijk heb ik dan geen hooikoorts.

    • Paul Haarhuis