Geld voor Russisch gas

LONDEN, 8 JULI. De Oost-Europabank heeft in samenwerking met het Russische bedrijf GazProm, de grootste gasproducent van de wereld, voor de komende vijf jaar een investeringprogramma opgesteld dat moet leiden tot een efficiënter gebruik van de gasreserves van Gazprom. Het bedrag dat hiermee is gemoeid, kan oplopen tot 3 miljard dollar, zo maakte de bank gisteren vrijdag bekend.

Een raamakkoord hiervoor werd in Helsinki ondertekend door Viatsjeslav Sjeremet, vice-voorzitter van GazProm en Guy de Selliers, plaatsvervangend vice-president van de Europese bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) zoals de Oost-Europabank officieel heet. Nog voor het einde van dit jaar moeten beide partijen overeenstemming hebben bereikt over de bijzonderheden van het raamakkoord.

Aan de nu ondertekende overeenkomst ligt een studie van twee jaar ten grondslag. In de studie zijn tal van projecten aangewezen. Welke zullen worden uitgevoerd en in welke volgorde is nog onderwerp van gesprek tussen de EBRD en Gazprom. Jaarlijks kunnen de investeringen oplopen tot 500 miljoen tot 700 miljoen dollar. De Oost-Europabank zal maximaal 35 procent hiervan voor haar rekening nemen. Wie de andere financiers zijn, kon de EBRD nog niet zeggen.

Gazprom produceerde het afgelopen jaar meer dan 600 miljard kubieke meter aardgas. Hiervan werd 200 miljard kubieke meter verkocht aan het buitenland. Het bedrijf vervult een belangrijke rol in het binnenhalen van buitenlandse valuta's voor Rusland. Het jaarlijkse bedrag dat hiermee is gemoeid, ligt rond 9 miljard dollar. (Reuter)