Geen Schengen

LUXEMBURG, 8 JULI. Luxemburg, het land waar het Verdrag van Schengen werd getekend voor opheffing van de grenscontroles tussen zeven Europese landen, heeft aan de grens weer paspoortcontroles ingevoerd voor reizigers uit Frankrijk. Luxemburg heeft besloten tot de selectieve herinvoering van de paspoortcontrole nadat Frankrijk vorige week heeft aangekondigd dat het in weerwil van het van kracht zijn van 'Schengen', de paspoortcontroles iniedergeval tot december wil handhaven. Volgens Frankrijk zijn aan de vrije doorgang nog teveel risicos verbonden, zoals illegale immigratie en drugstransport. Een functionaris van het Luxemburgse ministerie van Justitie zei gisteren dat vooral aan de zuidelijke grens van Luxemburg gecontroleerd zal worden en dat geprobeerd wordt om toeristen zo min mogelijk lastig te vallen met de controles. (Reuter)