Fonds redt lexicon voor fotografie

AMSTERDAM, 8 JULI. Het Lexicon van de Nederlandse Fotografie, een losbladig standaardwerk met rijk geïllustreerde biografieën over belangwekkende historische en hedendaagse Nederlandse fotografen, is gered. Het Lexicon raakte vorig jaar in grote problemen, omdat de Mondriaan Stichting in Amsterdam weigerde de eerder door de Raad voor de Kunst verstrekte subsidie te continueren. Volgens de Mondriaan Stichting was het Lexicon 'te wetenschappelijk'. Na bezwaar van de uitgevers werd dit besluit ongedaan gemaakt, zij het slechts voor een jaar.

Het Charema Fonds heeft zich nu bereid verklaard met een jaarlijkse bijdrage van bijna 25.000 gulden de voortzetting van de uitgave mogelijk te maken tot het jaar 2000. Dit fonds, waarachter een anonieme mecenas schuilgaat, steunt kunstenaars, kunstprojecten en boekuitgaven.

Na 2000 zal het Lexicon in de huidige vorm ophouden te bestaan. Volgens Hendrik Barends, uitgever bij de Amsterdamse uitgeverij Voetnoot die sinds 1991 verantwoordelijk is voor de exploitatie - het Prentenkabinet van de Rijksuniversiteit Leiden begon in 1985 aan het project - is het Lexicon dan voltooid. “Het belangrijkste deel van de Nederlandse fotografen is dan besproken”, aldus Barends. Voortzetting van het project in digitale vorm, volgens Barends 'de toekomst van de fotografie', wordt overwogen.