EK Honkbal

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap heeft de Zweedse honkbalploeg gisteren in Heemstede verrassend verloren van Duitsland. In het duel voor groep B wonnen de Duitsers met 13-7. Door de nederlaag zijn de kansen van Zweden op een tweede plaats in de poule aanzienlijk afgenomen. Een tweede plaats is nodig voor kwalificatie voor de halve finale; winst in de halve finale betekent automatisch deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Atlanta. Favoriet Italië maakte in dezelfde groep korte metten met de tweede debutant, Slovenië: 17-1. Het Nederlands team, uitkomend voor groep A, kon nog geen motivatie putten uit de eerste wedstrijd van het EK. Van tegenstander Oekraïne was niets bekend, dat kon slechts weinig goeds betekenen. Gerekend naar de veertien titels van Oranje waren de verschillen al tevoren duidelijk. Met 10-0 werd de wedstrijd nog net op zeven innings afgerond. Bondscoach Jan-Dick Leurs had voorspeld dat Oranje een moeilijke start zou hebben. “Het zal niet eenvoudig worden een week na het Wereldhaventoernooi van Rotterdam meteen weer veel concentratie op te brengen”, zei hij vooraf.