DV8 brengt stadion en kroeg naar Julidans

Julidans. Voorstelling: Enter Achilles door DV8 Physical Theatre. Regie: Lloyd Newson; muziek: Adrian Johnston; decor: Ian MacNeil; kostuums: Christopher Oram; licht: Jack Thompson. Gezien: 7/7 Stadsschouwburg Amsterdam. Aldaar: t/m 10/7.

De Amsterdamse Stadsschouwburg presenteert voor de vijfde keer Julidans. In dit moderne dans festival bijt het Britse gezelschap DV8 Physical Theatre de spits af met de voorstelling Enter Achilles. Het stuk van artistiek leider Lloyd Newson gaat over mannelijk gedrag, over hanigheid en seksuele frustraties. De achilleshiel bij de man ligt volgens Newson in het ontkennen van zijn kwetsbaarheid. Hij portretteert zijn sekse-genoten als gevangenen van hun begeerte. Strekt die begeerte zich uit naar het terrein van de homo-cultuur, dan volgt er meteen een afstraffing.

In Enter Achilles bestaat de wereld van de man uit het stadion, zijn woning, de straat en de kroeg. Op die plekken komen de illusie en de werkelijkheid met elkaar in botsing. Op de tribune speelt de man zijn sporthelden na, met de allure van een body-builder. Thuis verdrijft hij zijn eenzaamheid met een opblaasbare prikkelpop. Hij verkiest het klamme plastic boven de vrouwenstem (moeder, vriendin?) op het antwoordapparaat.

In de kroeg is er de televisie met snookerwedstrijden en autoraces. Daar treft hij zijn maten, die ook het banale bestaan proberen te ontstijgen met grote glazen ale en vuilbekkerij. Hun kameraadschappelijke schijngevechten gaan allengs over in erotisch getinte spelletjes, waarbij de onbehouwen genegenheid steeds agressiever wordt en uitmondt in aanranding en vernietiging.

Neem je een man zijn dromen af, dan is hij reddeloos verloren. Alleen 'superman' kan aan deze doem ontsnappen. Die rol wordt in de voorstelling met veel humor vertolkt door de Zuidamerikaan Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, die hier bekend is door zijn jarenlange samenwerking met de in Nederland werkende Braziliaanse choreograaf Marcelo Evelin. Naast hem opereren nog zeven anderen, van wie alleen Jordi Cortes Molina in vorige produkties optrad.

Lloyd Newson waarschuwt van te voren dat Enter Achilles niet geschikt is voor kinderen en schokkend kan zijn voor volwassenen. Misschien in Staphorst, maar in Amsterdam valt dat te betwijfelen.

    • Caroline Willems