Deen Riis neemt de gele trui van Ivan Gotti over

CHARLEROI, 8 JULI. De 31-jarige Bjarne Riis is de nieuwe gele-truidrager in de Tour de France. De Deen van de Gewiss-ploeg nam het leiderstricot over van de Italiaan Ivan Gotti, die gisteren in de straten van Charleroi een paar seconden verloor op Riis. Het onderlinge verschil tussen de twee bedraagt nu twee tellen in het voordeel van Riis. De zwaar gebouwde Deen heeft nog nooit eerder de gele trui gedragen, maar in de laatste twee afleveringen van de Tour werd hij respectievelijk vijfde en veertiende. Zowel in '93 als in '94 won hij een etappe. De groene trui kwam in handen van Abdoesjaparov.

Gotti was gisteren het slachtoffer van een omstreden regel. Veel wielerinsiders pleiten al jaren voor een wijziging in de reglementen, waardoor alle coureurs die vijf kilometer voor de finish bij elkaar rijden uiteindelijk dezelfde eindtijd krijgen. Gisteravond liet Tony Rominger zich op een persconferentie in soortgelijke bewoordingen uit. “Nu wordt iedereen gedwongen tot de streep keihard door de trappen, waardoor een massasprint veel te gevaarlijk is. Zowel voor de sprinters als voor de klassementsleiders is de huidige regel nadelig.”