Beursklimaat gekenmerkt door records

AMSTERDAM, 8 JULI. Records bepaalden deze week het gezicht van de beurshandel in Amsterdam. Zowel de graadmeter, de AEX-index, als Philips steeg tot ongekende hoogte.

Voor de AEX-index duurde het anderhalf jaar voordat donderdag het oude record op een slotkoers van 438,71 punten sneuvelde. De index sloot toen voor het eerst in de geschiedenis boven de 440 punten, op 440,04 om precies te zijn. Gisteren bleek de opmars nog niet ten einde. De beursgraadmeter ging het weekeinde in op 447,04 punten.

Ook Philips vestigde gistermiddag een nieuw record van 75,30 gulden. Verleden week eindigde het elektronicafonds op 65,60 gulden, eind maart zelfs nog op 50,20 gulden.

Met koersen van meer dan 100 gulden die enkele effectenhuizen voor Philips voorspellen, stortten veel Amerikaanse instituten zich dezer dagen op de 'Flippen', zoals de aandelen in beursjargon heten.

Deze grote Amerikaanse beleggers werden verder geprikkeld door een artikel in de Wall Street Journal. Daarin stelde Philips-bestuurder D. Dunn, die leiding geeft aan de divisie semiconductors, dat de vraag naar chips de komende jaren sterk zal blijven stijgen. Dit jaar neemt mondiaal de vraag met 30 procent toe en tot de eeuwwisseling zal dat percentage nauwelijks afnemen. Om dat tempo bij te kunnen benen zal het elektronicaconcern de komende vijf jaar in deze activiteit minstens één miljard gulden per jaar investeren.

De produktie en verkoop van halfgeleiders is de grote aanjager van de stijging van het aandeel Philips. Van het bedrijfsresultaat van 910 miljoen gulden over het eerste kwartaal kwam 510 miljoen gulden uit deze activiteit. Ter vergelijking: de divisie semiconductors genereerde in de eerste drie maanden 2,4 miljard gulden omzet, het hele concern 14,6 miljard. De cijfers over het tweede kwartaal maakt Philips bekend op 26 juli.

Analisten voorspellen voor Philips voor dit jaar een winst per aandeel van 7,50 à 8,50 gulden en voor komend jaar verwacht bijvoorbeeld zakenbank Goldman Sachs 10,50 gulden.

Het fonds verandert volgens deze zakenbank van een cyclisch fonds in een zogeheten groeifonds. Deze verschuiving wordt verklaard doordat het concern in het puur conjunctuurgevoelige deel, de consumentenelektronica, flink heeft gesnoeid, en in activiteiten als semiconducters fors groeit. Hoort bij cyclische waarden een waardering van 7 à 8 keer de winst per aandeel, voor groeifondsen ligt die ruim boven de 10.

Hoofd aandelen/opties van zakenbank Deutsche Bank - de Bary, G.L. Sirks, constateert op de Amerikaanse aandelenmarkt een rally, geïnspireerd op grote belangstelling voor technologiefondsen. Philips, dat ook op Wall Street wordt verhandeld, profiteert daar duidelijk van. Tegen de 7,50 gulden winst per aandeel die Deutsche Bank voor dit jaar voor Philips taxeert betaalde de belegger gistermiddag in Amsterdam een koers/winst van 10. Amerikanen vinden dat volgens Sirks goedkoop. Zo leggen ze In eigen land voor een technologiefonds als National Semiconductors 14,5 keer de winst per aandeel neer en voor Texas Instruments zelfs 17 keer.

Ook een Nederlands automatiseringsfonds als Getronics, zo merkt Sirks op, wordt veel door Amerikanen gekocht. Voor Getronics werd gistermiddag bij een door Deutsche Bank voor 1995 getaxeerde winst van 4,40 per aandeel en een slotkoers van 71,50 gulden 16,2 keer de koers/winst betaald. De hele Nederlandse aandelenmarkt kent momenteel overigens een gemiddelde koers/winst van 12,5.

De Amsterdamse beursgraadmeter kreeg naast de koersstijging van Philips - dat voor circa 10 procent meetelt in de AEX-index - gisteren een sterke impuls van Wall Street. Daar had de Dow Jones-index de voorgaande dag een nieuw record bereikt van 4660 punten. Aanleiding was de, overigens lang verwachte, renteverlaging in de VS door het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De Federal Reserve Board (Fed) stelde het daggeldtarief met een kwart procentpunt naar beneden bij tot 5,75 procent.

Dit tarief, het belangrijkste voor leningen aan commerciële banken, was vanaf begin 1994 juist opgetrokken van 3 tot 6 procent in januari dit jaar om de met de forse economische groei gepaard gaande inflatie de kop in te drukken. De rentemaatregel volgt nu die economische groei in de VS dermate is afgezwakt dat de Fed een stimulering daarvan wenselijk acht. Daardoor onstaat minder angst voor recessie in de VS, daalt de rente op de obligatiemarkten en dat is een grote steun in de rug van de aandelenmarkt.

Voor de net begonnen tweede helft van dit jaar verwacht Deutsche Bank een goede performance van de Amsterdamse markt. “De dollar is stabiel rond de 1,55 gulden, de rente in Europa neigt naar beneden en de Amerikaanse markt blijft er naar ons idee goed bijliggen”, somt Sirks op. Hij acht dat een gezonde voedingsbodem voor hogere koeren op het Damrak. “Een AEX op 475 punten moet tegen het einde van het jaar mogelijk zijn”, meent Sirks.

    • Hendrik Jan van Oostrum