Becker ontrafelt baselinespel van verslapte Agassi

LONDEN, 8 JULI. Boris Becker had wat te bewijzen. In Duitsland sprak iedereen de afgelopen weken over het tienjarige jubileum van Beckers eerste zege op Wimbledon, maar in de rest van de wereld keek men uit naar het volgende hoofdstuk van de tweestrijd tussen Andre Agassi en Pete Sampras. “Onderschat mij nooit op Wimbledon”, doceerde Becker na zijn overwinning op Agassi.

De 23-jarige Sampras plaatste zich gisteren als eerste voor de finale, die morgen wordt gespeeld. Hij overleefde 38 aces van Ivanisevic en versloeg hem met 7-6 (7-4), 4-6, 6-3, 4-6 en 6-3. Vervolgens ontrafelde de 27-jarige Becker het baselinespel van Andre Agassi met 2-6, 7-6 (7-1), 6-4 en 7-6 (7-1).

“Tennis is meer dan een rivaliteit tussen Agassi en Sampras”, had Becker vorige maand al aangekondigd in Parijs. “Dat zouden ze in de Verenigde Staten en bij Nike wel willen, maar er zijn spelers die dat tweetal kunnen verslaan.” In het bijzonder op gras, vindt Becker, is er niemand beter dan Becker.

De resultaten van de Duitser op Wimbledon zijn wonderbaarlijk. In 1984, als qualifier, verliet hij de derde ronde met gescheurde enkelbanden op een brancard. Op 7 juli 1985 werd hij de jongste winnaar ooit (17 jaar en 7 maanden) door Kevin Curren te verslaan. Sindsdien - met uitzondering van 1987, toen hij verloor van de Australiër Doohan, en vorig jaar, toen hij werd afgeserveerd door Ivanisevic - is Wimbledon gewonnen door Becker of door degene die hem versloeg: Edberg, Stich, Agassi en Sampras. Het is zijn twaalfde toernooi, zijn zevende finale, een kans op zijn vierde titel.

Zijn laatste Wimbledon-titel dateert van 1989, zijn laatste grand-slamoverwinning van 1990, in Australië. Maar op het centre court van Wimbledon blijft Becker vervuld uit een ijzeren wil om te winnen. Hij bewees het woensdag in de kwartfinale, toen hij tegen de Fransman Pioline een break achter stond in de vijfde set. Hij demonstreerde het gisteren, toen hij anderhalve set lang kansloos leek. Tot 6-2 en 4-1 domineerde Agassi. De Amerikaan serveerde voor 5-1, verslapte, werd teruggebroken, en ergerde zich de rest van de wedstrijd aan zijn onoplettendheid. “Toen ik die game verloren had”, zei Agassi, “kon ik mijn vertrouwen niet terugvinden. Ik had 2-0 in sets voor moeten staan, maar niets lukte meer. Het leek alsof ik tegen een berg op tenniste.”

Becker wordt begeleid door Nick Bollettieri, de voormalige coach van Agassi, en voelde de ommekeer in de wedstrijd aankomen. “Die anderhalve set speelde Agassi buitenaards tennis. Maar bij 4-2 zag ik het licht aan het einde van de tunnel. Hij sloeg daarna minder hard. Niet meer op de lijn, maar middendoor. Ik mocht weer meedoen.”

Becker stond zichzelf gisteren niet toe te genieten van zijn zege op Agassi, van wie hij de laatste acht wedstrijden had verloren. Hij moet nog een wedstrijd. Hij heeft nog meer te bewijzen. “Mijn verlangen naar tennis is de afgelopen tien jaar niet verminderd, maar juist groter geworden”, zei Becker deze week. “Een paar jaar geleden heb een ik een tijdje over mijn toekomst getwijfeld, maar die periode is afgesloten. Vorig jaar, toen ik tijd vrij nam om vader te worden en te trouwen, werd ik afgeschreven. Alsof ik met vrouw en kind niet zou kunnen tennissen. In werkelijkheid ben ik nu, op alle onderdelen, een veel betere tennisser dan tien jaar geleden.”

De vijf sets van Sampras duurden een half uur korter dan de vier sets van Becker. Sampras en Ivanisevic speelden 291 punten, maar bijna de helft (141) bestond uit slechts één slag: een niet te retourneren service. Het verschil tussen beide spelers was miniem. De wedstrijd draaide om drie punten, vond zowel Sampras als Ivanisevic. Drie breekpunten, die Ivanisevic niet benutte. “Beiden hadden vandaag kunnen winnen”, zei Sampras. “Aan het einde had ik geluk.” Sampras won zijn twintigste achtereenvolgende wedstrijd op Wimbledon. Hij kan de eerste worden sinds Björn Borg (1976-1980), die Wimbledon drie keer op rij wint. “Een three-Pete”, zei Sampras, verwijzend naar het Engelse woord voor herhaling.

Ook Becker heeft zo'n wens. In december 1993, vlak na zijn huwelijk, kort voordat zijn zoon werd geboren, gaf Becker voor het eerst sinds jaren een uitgebreid interview. “Ik wil stoppen op een hoogtepunt en met een gevoel van innerlijke rust. Mijn droom is mijn carrière af te sluiten met een zege op Wimbledon.”

    • Remmelt Otten