Banengroei in VS overtreft verwachtingen

NEW YORK, 8 JULI. Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten is in de maand juni met 0,1 procentpunt gedaald tot 5,6. Er kwamen 215.000 banen bij. Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistiek gisteren bekendgemaakt.

De groei in de werkgelegenheid was verrassend. Ze lag ruim 100.000 banen boven de verwachting van analisten en economen.

Een deel van de stijging kan worden toegeschreven aan het feit dat juni voor de statistiek vijf weken telde en dat veel van de extra banen seizoensgebonden zijn. Mede als gevolg van banengroei in het toerisme nam de werkgelegenheid in de dienstensector met 115.000 arbeidsplaatsen toe. Het aantal banen in de bouw groeide eveneens (plus 42.000), terwijl de industrie andermaal een daling boekte (min 40.000).

Om de werkgelegenheidsontwikkeling te beoordelen kijken de meeste economen overigens meer naar kwartaal- dan maandcijfers. De voortdurende daling van het aantal banen in de industriële produktie - waar in de afgelopen drie maanden 104.000 banen verdwenen - zien zij als een duidelijke trend. In de bouw is de tendens minder eenduidig. Die sector verloor in april en mei banen, maar toonde nu herstel.

Dan Seto, econoom bij Nikko Securities, noemt de jongste banengroei geen verrassing. “De Amerikaanse economie heeft nog steeds sterke fundamenten. Op dit moment is er een periode van zwakte omdat de gestegen voorraden ons parten spelen. Maar wij verwachten nog dit kwartaal een robuust herstel.” Over het tweede kwartaal van dit jaar verwacht Nikko 1 procent groei van het bruto binnenlands produkt (de som van alle goederen en diensten).

Volgens Seto is de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, te voorbarig geweest met de renteverlaging van eergisteren. De geldmarktrente werd bij die gelegenheid verlaagd van 6,0 naar 5,75 procent. “De Fed had beter tot de volgende vergadering kunnen wachten”, aldus Seto. “Deze economie vertoont nog geen duidelijk signalen van een naderende recessie. De Fed zal en kan ook nog geen enkel idee hebben van wat zij over zes weken moet doen.”

Op de beurs van New York waren de bulls gisteren oppermachtig, net als de voorgaande dagen. Toen het Dow-Jonesgemiddelde de grens van 4700 punten overschreed, spraken analisten van Pamplona op Wall Street.

Gesterkt door het goede economische nieuws stevende de aandelenmarkt onbezorgd af op zijn 43ste record dit jaar en sloot 38,73 punten hoger op 4702,73. De obligatiemarkt, bevreesd voor inflatie, reageerde ongerust op de beter dan verwachte werkloosheidscijfers. Ook hier rees de vraag of de Fed niet te vroeg de teugels heeft laten vieren met de renteverlaging.

    • Lucas Ligtenberg