Ajacied Seedorf tekent voor drie jaar bij Sampdoria

AMSTERDAM, 8 JULI. Ajax verkoopt Clarence Seedorf aan het Italiaanse Sampdoria, de oude club van Ruud Gullit. Beide verenigingen kwamen gistermiddag een transfersom overeen. Seedorf was persoonlijk al akkoord met de clubleiding van het team uit de Serie A.

De negentienjarige Seedorf vliegt komende dinsdag voor het eerst naar Genua om bij Sampdoria een contract voor drie jaar te ondertekenen. Dezelfde dag zal hij worden gepresenteerd de aan pers en publiek. Er was al enige tijd sprake van Seedorfs overgang. Maar vraag- en aanbodprijs lagen aanvankelijk nogal uiteen. De clubs hielden het transferbedrag overigens geheim.

De onderhandelingen gingen gisteren tussen Sampdoria's voorzitter Enrico Mantovani en Ajax' penningmeester Arie van Os. Seedorf was er niet bij. Hij verbleef in Suriname voor een vakantie. Hij liet in een telefoongespek met de NOS weten blij te zijn met zijn nieuwe club. “Ik wil altijd winnen”, keek hij in de toekomst. “Ik heb er veel vertrouwen in.”

Seedorf is de jongste Nederlandse voetballer aller tijden die een transfer naar het buitenland maakt. Nooit eerder vertrok een speler van nog geen twintig jaar over de grens. De Amsterdamse middenvelder heeft meer leeftijdrecords op zijn naam staan. Zo was de international op zestienjarige leeftijd de jongste debutant van Ajax in de Europa Cup.

Reeds voor het einde van het afgelopen seizoen verklaarde hij aan zijn laatste seizoen bij Ajax bezig te zijn. Hij had toen nauwelijks een jaar een vaste plaats in het A-elftal. Eenmaal verwikkeld in de speculaties over een transfer naar Italië (Juventus werd het eerst genoemd) haalde Seedorf zijn hoogste speelniveau niet meer. Hij speelde slecht in de Europa-Cupfinale tegen AC Milan en in de interlandwedstrijden van Oranje in Tsjechië en Wit-Rusland.

Bij Ajax kwam Seedorf op veertienjarige leeftijd al in de publiciteit. Hij zei toen onomwonden: “Ik speel met Oranje het WK in Amerika.” Dat doel miste hij ternauwernood. Na het WK debuteerde hij in het Nederlands elftal en hij heeft er een vaste plaats op het middenveld. De allrounder is voorbestemd de nieuwe Rijkaard te worden.

In het nieuwe seizoen is hij niet in de Europa Cup te bewonderen. Sampdoria kwalificeerde zich niet voor een van de drie Europese toernooien. “Dat is misschien wel jammer”, aldus Seedorf, “maar je moet verder kijken. Italië is een fantastisch land. Ik kwam er met Ajax altijd graag. De beleving van het voetbal is daar altijd geweldig.”

Ajax heeft niet geprobeerd Seedorf op andere gedachten te brengen en hem te behouden. “Men kent mij”, zei hij, “als ik een mening heb, ben ik moeilijk om te praten. Toen ik mijn vertrek aankondigde, was er van verschillende kanten belangstelling voor mij. Daarom ging ik met een gerust hart op vakantie, in het volste vertrouwen op een mooie transfer. Die is er nu. Ik vlieg met veel ambitie naar Genua.” (ANP)