Wit-Rusland staakt teruggave kernwapens

MOSKOU, 7 JULI. Wit-Rusland wil de strategische kernwapens uit de Sovjet-tijd die het nog in handen heeft niet afgeven. President Aleksandr Loekasjenko heeft voor onbepaalde tijd een eind gemaakt aan het transport van kernwapens naar Rusland. Dat meldt het Russische blad Izvestija.

Volgens de krant heeft Loekasjenko tijdens een recentelijk bezoek aan een Russische raketbasis in Lida, in westelijk Wit-Rusland, duidelijk gemaakt dat er geen kernwapens vanuit Wit-Rusland naar Rusland meer mogen worden overgebracht. Als reden voor zijn beslissing gaf hij op dat “Rusland en Wit-Rusland zich toch spoedig zullen verenigen”.

Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bevonden zich 81 strategische kernraketten van het type SS-25 op Witrussisch grondgebied. Daarvan zijn er 63 naar Rusland overgebracht. De resterende achttien zouden deze maand naar een basis in Rusland overgebracht moeten worden.

Volgens Loekasjenko is het akkoord over de terugtrekking van de raketten “een belangrijke politieke fout” van de vroegere leiding van Wit-Rusland geweest.

De leiding van de Russische strijdkrachten liet gisteren weten dat de terugtrekking van de kernraketten ondanks Loekasjenko's uitlatingen gewoon zal doorgaan, al was het maar omdat ontwapeningsakkoorden met de Verenigde Staten Rusland verplichten alle vroegere Sovjet-raketten naar Russisch grondgebied over te brengen. “Ik zou dit probleem niet overdrijven”, zei generaal Igor Sergejev, de commandant van de strategische raketmacht, tegen de Izvestija.

De krant zelf vindt Loekasjenko's uitlatingen “meer economisch dan politiek”. Volgens het blad heeft Wit-Rusland het geld niet om de raketten te onderhouden en nieuwe banen te vinden voor de Witrussen die hun baan op de Russische raketbases in Wit-Rusland verliezen. (AP)