Winst Océ stijgt met 12 procent

ROTTERDAM, 7 JULI. De Venlose fabrikant van kopieermachines Océ-van der Grinten boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 27,5 miljoen gulden, dat is 12 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 1994.

Over het eerste halfjaar kwam daarmee de winst 15 procent hoger uit dan vorig jaar op 48,6 miljoen, ofwel 2,98 per aandeel. Dit heeft Océ-van der Grinten vanmorgen voor beurs bekendgemaakt. In reactie op de halfjaarcijfers liep de koers vanmorgen op de beurs 2,20 gulden op tot 89,20 gulden.

De winststijging van het concern liep niet gelijk op met de ontwikkeling van de omzet. In het tweede kwartaal bleef de omzet steken op 702 miljoen, net zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste zes maanden groeide de omzet licht van 1377 miljoen tot 1399 miljoen, ofwel met 1,5 procent.

Océ schrijft de lage omzetgroei toe aan de in koers gedaalde dollar, het pond en de lire. Zo zou volgens het concern zonder wisselkoerseffecten de omzet in het tweede kwartaal met 9 procent zijn gestegen. Océ behaalde over het op 30 november gesloten boekjaar 1994 een winst van 90,5 miljoen gulden, 45 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg vorig jaar met 145 miljoen gulden tot 2,77 miljard.