Winst British Rail ondanks stakingen

British Rail heeft over het afgelopen boekjaar 1994/1995 een netto resultaat van 362 miljoen pond (894 miljoen gulden) geboekt, ondanks de werkonderbrekingen van seinwachters die vorige zomer het Britse spoorverkeer danig in de war stuurden. BR staat mogelijk weer zo'n “hete zomer” te wachten. De machinistenbonden hebben al een serie stakingen aangekondigd.

BR-topman John Welsby toonde zich over de aangekondigde acties geïrriteerd en kwalificeerde ze als “onverantwoordelijk”. Hij zei niet te zullen ingaan op de looneisen van de treinbestuurders. Volgens Welsby zullen stakingen de Conservatieve regering alleen maar sterken in haar plannen om de spoorwegen te privatiseren.

De BR-directie heeft de machinisten 3 procent loonsverhoging aangeboden. Volgens Welsby kan BR zich niets meer veroorloven en dreigen ontslagen als de stakingen aanhouden.

De bond wil net als de seinwachters vorig jaar het spoorverkeer telkens 24 uur stilleggen, te beginnen op 11 juli. Ook de seinwachters zinnen al weer op nieuwe acties om hun looneisen te onderstrepen.

De stakingen van vorig jaar (bij elkaar 23 dagen in vier maanden) hebben British Rail 173 miljoen pond (427 miljoen gulden) aan gederfde inkomsten gekost. Het aantal afgelegde passagagiersmijlen liep terug van 18,9 miljard naar 17,8 miljard. Een meevaller was dat 140 miljoen pond minder is betaalkd aan Railtrack, het onderdeel dat sinds 1 april vorig jaar de infrastructuur, zoals de sporen en de stations, exploiteert. Daardoor bleef de financiële schade beperkt tot 16 miljoen pond.