Tsjetsjeen dreigt met bacteriologische wapens en uranium

MOSKOU, 7 JULI. De Tsjetsjenen zijn in het bezit van radioactief materiaal en biologische wapens, die ze tegen doelen in Rusland zullen inzetten als het vredesoverleg geen vreedzame oplossing oplevert.

Dat zei gisteren in een vraaggesprek met het Franse persbureau AFP Sjamil Basajev, de leider van het Tsjetsjeense commando dat vorige maand een spectaculaire gijzelingsactie uitvoerde in Boedjonnovsk in het zuiden van Rusland.

In het vraaggesprek, dat volgens AFP “ergens in Tsjetsjenië” werd gehouden, zei Basajev dat het radioactief materiaal en de biologische wapens uit Russisch bezit stammen en in handen van de Tsjetsjenen vielen toen dat land zich onafhankelijk verklaarde. “Als er een vreedzame oplossing [voor de oorlog in Tsjetsjenië] wordt gevonden, doen we niets. Dit is een waarschuwing. Maar anders - een halve kilo uranium op Moskou en die stad houdt op te bestaan”, zei hij.

Basajev zei geen nieuwe gijzelingsacties in Rusland te zullen plegen. “Ik zal niet meer doen wat ik in Boedjonnovsk heb gedaan. Maar als de onderhandelingen op niets uitlopen zal ik wel in Rusland vechten. Nog afgezien van het Kremlin zijn er veel militaire doelen.” Basajev herhaalde dat de Tsjetsjenen blijven vasthouden aan hun volledige onafhankelijkheid. “We eisen slechts onze vrijheid. We kunnen ons niet laten uitroeien zonder iets te ondernemen.” Het Russisch-Tsjetsjeense vredesoverleg werd gisteren in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny voortgezet, maar dat leverde geen doorbraak op.

Sjamil Basajev overviel vorige maand de stad Boedjonnovsk en gijzelde dagenlang meer dan duizend mensen in het plaatselijke ziekenhuis. Na langdurige onderhandelingen week hij met een aantal gijzelaars uit naar Tsjetsjenië, waar hij zijn laatste gijzelaars vrijliet. Sindsdine houdt hij zich in de bergen schuil.

President Jeltsin heeft gisteren generaal Anatoli Koelikov, de commandant van de Russische troepen in Tsjetsjenië, benoemd tot minister van binnenlandse zaken, als opvolger van de vorige week ontslagen Viktor Jerin. De benoeming is in het Russische parlement voorlopig positief ontvangen. Jerin werd vorige week ontslagen als een van de hoofdverantwoordelijken voor het drama in Boedjonnovsk.

Koelikov zei gisteren dat de Russische commandanten in Tsjetsjenië voor het eerst per radio contact hebben met Tsjetsjeense commandanten. Hij noemde dit contact een poging om wederzijds vertrouwen op te bouwen. (AFP, Reuter)