Suriname toegelaten als lid van de Caricom

GEORGETOWN (Guyana), 7 JULI. Suriname is deze week officieel toegetreden tot de Caricom, de Caribische gemeenschap en gemeenschappelijke markt. Suriname is het eerste niet-Engels sprekend land in de Caricom.

Het Surinaamse parlement moet nu binnen een half jaar enkele wettelijke regelingen aanpassen. De tarieven voor import en export moeten worden aangepast en bepaalde heffingen moeten worden afgeschaft. Suriname heeft een op Europese leest geschoeid tariefstelsel, dat afwijkt van de regelingen die de leden van Caricom hanteren. Volgens Caricom-secretaris Carrington is het toetreden van Suriname “de belangrijkste gebeurtenis binnen de gemeenschap van de afgelopen drie jaar.”

Een van de gevolgen van het Caricom-lidmaatschap is volgens de Surinaamse vakbondsleider en politicus Fred Derby dat brandstof nu vrijwel zonder invoerrechten het land kan binnenkomen. Dat zal tot een forse prijsdaling leiden.

President Ronald Venetiaan ratificeerde vorige week al het toetredingsdocument in Paramaribo in aanwezigheid van Edwin Carrington, de secretaris generaal van de Caribische gemeenschap. Na de ondertekening zei Venetiaan dat met de toetreding Surinames soevereiniteit niet wordt opgegeven maar dat juist een “stevige basis wordt gelegd voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende economische activiteiten.” De Surinaamse minister van buitenlandse zaken Subhas Mungra stelde vast dat met de toetredeing “de mono-relatie met Nederland wordt doorbroken.” Suriname vroeg in mei 1994 het lidmaatschap van de Caricom aan.