Race tegen de doodsklok

Andrew Klavan: True Crime. Uitg. Little, Brown, 344 blz. Prijs ƒ 29,80. Am. editie: Uitg. Crown. Prijs ƒ 41,35 (geb.).

Het gegeven van True Crime, de nieuwste misdaadroman van Andrew Klavan, is even simpel als sterk: een journalist moet invallen voor een verongelukte collega en een ter dood veroordeelde interviewen op de dag dat het vonnis voltrokken zal worden. Steven Everett probeert zich te verdiepen in de zaak van Frank Beachum, de man die koelbloedig een zwangere winkelbediende doodgeschoten zou hebben, maar de journalist wordt geteisterd door een chaotisch privé-leven en dreigend ontslag - dat laatste omdat hij betrapt is met de vrouw van zijn baas. Toch begint hij te twijfelen aan de schuld van Beachum, en terwijl het personeel de dodelijke injectiespuiten al staat op te poetsen, begint hij op eigen gezag een wanhopige speurtocht naar de ware toedracht.

Klavan is geen al te fijnzinnige schrijver, maar hij weet door een groot gevoel voor dosering een maximum van spanning uit het verhaal te persen. Terwijl de klok in de dodencel gestaag doortikt en de zijden draad waaraan het leven van de veroordeelde hangt tergend langzaam wordt uitgerekt, worden de pogingen van Everett om Beachum te redden steeds hectischer en hopelozer. Uiterst effectief weet Klavan de sfeer van de uren vóór de executie op te roepen, waar de veroordeelde afscheid moet nemen van de vrouw die hem op het goede pad bracht en hun niet-begrijpende dochtertje. Zoals verwacht schiet het verhaal naar het einde toe in de hoogste versnelling, om dan abrupt tot stilstand te komen, waarna Klavan het weer behendig een nieuwe wending weet te geven. Die formidabele beheersing van de suspense, het breed uitgemeten melodrama van de deerniswekkende Beachum wiens laatste uren geteld lijken te zijn en het handig geschetste portret van de journalist als klootzak met een gouden hart; dat alles maakt True Crime tot een thriller die ervoor zorgt dat je op de laatste bladzijde geen nagel meer aan je vingers hebt.

    • Dennis de Hoop