Ontwerpers zeggen te zijn afgeperst door inspecteurs Guardia di Finanza; Modekoningen mogelijk corrupt

ROME, 7 JULI. Drie van de belangrijkste Italiaanse mode-ontwerpers, Giorgio Armani, Gianfranco Ferrè en Krizia, moeten terecht staan op beschuldiging van corruptie.

Deze drie zijn de bekendste figuren in een lijst van achttien verdachten die zullen worden berecht. Hiertoe behoren ook Santo Versace, broer van ontwerper Gianni Versace en zakelijk leider van diens modehuis, en de ontwerper Gerolamo Etro. Vijf verdachten in deze zaak hebben op een hoorzitting gisteren gezegd dat zij een proces willen voorkomen door schuld te bekennen in ruil voor strafvermindering.

Volgens de modekoningen is er niets te bekennen. Zij hebben toegegeven dat ze begin jaren negentig geld hebben betaald aan inspecteurs van de Guardia di Finanza, een soort fiscale recherche. Het ging om bedragen van tussen de honderdduizend en vijfhonderdduizend gulden. De ontwerpers hebben gezegd dat zij werden afgeperst door inspecteurs die hun karige salaris wilden aanvullen en dreigden met een langdurige controle die hun bedrijf maandenlang zou verlammen.

Mariuccia Mandelli, de ontwerpster achter het modehuis Krizia, heeft daarbij details gegeven. Zij heeft justitie verteld dat inspecteurs zelf voorstelden een brievenbus-bedrijf in Gibraltar valse rekeningen te laten schrijven, zodat zij haar smeergelduitgaven kon verantwoorden in de boeken.

De Milanese rechter Anna Conforti besloot tijdens de hoorzitting gisteren dat het materiaal belastend genoeg is en verwierp hiermee het verweer van de ontwerpers. Het openbaar ministerie is er na een onderzoek van ongeveer negen maanden van overtuigd dat de modekoningen graag hebben betaald, omdat zij veel te verbergen hadden. Het OM bestrijdt niet dat inspecteurs buiten hun boekje zijn gegaan: tot de mensen die terecht moeten staan, behoort ook een aantal leden van de Guardia di Finanza.

In afwachting van hun proces blijven de meeste verdachten op vrije voeten. Een paar officieren van de Guardia di Finanza die ook bij andere corruptiezaken zijn betrokken, worden nog in voorarrest gehouden.

De datum voor het proces is vastgesteld op 20 september in Milaan. Verwacht wordt dat hiertegen bezwaar wordt aangetekend. September is de maand dat in Milaan de nieuwe lente- en voorjaarscollecties worden getoond en ontwerpers willen dan liever tussen hun creaties worden gefotografeerd dan in de rechtszaal.

    • Marc Leijendekker