Onderzoek vertraagt proces in Alanya

ALANYA, 7 JULI. Het proces tegen de vier mannen, die worden verdacht in mei dit jaar een Nederlandse en een Georgische vrouw te heben vermoord en twee andere Nederlandse toeristes te hebben verkracht en geprobeerd te vermoorden, wordt op 2 augsutus voortgezet in de Turkse badplaats Alanya.

De rechter eistte gisteren op de eerste zittingsdag in de tot rechtzaal omgebouwde raadzaal van het gemeentehuis een medisch onderzoek naar de leeftijd van de twee aangeklaagden die op grond van hun geboortebewijs minderjarig zijn. In Turkije, met name op het platteland, is het niet ongebruikelijk dat ouders hun kinderen niet onmiddellijk na de geboorte aangeven. Bovendien wordt hoofdverdachte H.K. voor drie weken ter observatie opgenomen in een psychiatrisch kliniek om te onderzoeken of hij werkelijk ontoerekeningsvatbaar is, zoals hijzelf beweert.

De vier verdachten trokken gisteren op de eerste dag van het proces in Alanya hun eerdere bekentenisverklaringen vrijwel geheel in. Ze zouden zwaar zijn mishandeld door de politie en de 'jandarma', waarna ze gedwongen waren te bekennen. Hoofdverdachte H.K. zei zelfs gedwongen te zijn medicijnen te slikken op grond waarvan zijn geestelijke weerstand verminderde.

Toen aan het eind van de zitting aan de moeder van de Nederlandse vrouw die het misdrijf niet overleefde, werd gevraagd of ze het woord wilde voeren, zei ze vooral geschokt te zijn door de manier waarop de verdachten zich opstelden: “Ze kijken de rechtzaal in met een blik in de ogen van 'wat heb ik gedaan'. Ze hebben niet alleen het leven van mijn dochter kapotgemaakt, maar tevens dat van de familie.” Ze drong, evenals de vader en de zuster van de Georgische vrouw die een dag voor de Nederlandse toeristes was verkracht en vermoord, aan op de doodstraf tegen de vier mannen.

In de uren daaraan voorafgaand hadden de twee Nederlandse toeristes die de misdrijven overleefden in detail verteld hoe ze waren ontvoerd, wie hen hadden verkracht, hoe hun vriendin Marijke was vermoord en op wat voor manier was geprobeerd ook hen te wurgen. “Ik wil het wel vertellen”, antwoordde een van hen op de vraag van de rechter of ze er prijs op stelde dat in details of in grote lijnen te doen. Hun vingers wezen telkens in de richting van een van de daders die ze aanduiden met de tweede van rechts, of die helemaal links, om duidelijk te maken wie hen de kleren van het lijf had gerukt, wie hen had verkracht en hoe vaak.

De drie Nederlandse toeristes waren rond middernacht het minibusje in het centrum van Alanya ingestapt in de veronderstelling dat het een regulier vervoermiddel was dat hen naar het verderop gelegen hotel zou brengen. Maar al snel werd duidelijk dat de aanvankelijk drie mannen, en later een vierde, andere plannen hadden. Ze dwongen de vrouwen zich te ontkleden, verkrachten hen vervolgens diverse keren om beurten, mishandelden hen en beroofden hen van sieraden en andere bezittingen. “Nadat ze een kettinkje van mijn hals hadden gerukt, verstopte ik mijn handen onder mijn billen”, vertelde een van de vrouwen. “Vervolgens heb ik mijn trouwring doorgeslikt om te voorkomen dat ze die van mij af zouden nemen. Toen ik dat ook probeerde te doen met een andere ring die ik van mijn man heb gekregen, werd ik in mijn maag gestompt.”

In de bergen buiten Alanya werd hun vriendin Marijke uit de bus gehaald, vermoord en in een driehonderd meter diepe ravijn gesmeten. “We hoorden haar gillen en schreeuwen. Aan de man die met een mes in zijn hand en bloed aan zijn been in de bus kwam, vroeg ik: 'Wat gaan jullie met ons doen?' We gaan jullie ook vermoorden en vervolgens maakte hij met een handgebaar duidelijk dat ze onze hals zouden doorsnijden.” De twee Nederlandse touristes kunnen zich de rest van de gebeurtenissen niet meer herinneren.

De openbare aanklager eist vier keer de doodstraf en tenminste 80 jaar gevangenisstraf tegen de vier mannen. Hij legt hen niet alleen moord op de Nederlandse en Georgische toeristes ten laste en twee pogingen tot moord op de andere Nederlandse vrouwen met het doel om de bewijzen van het misdrijf uit te wissen, maar ook voor ontvoeringen, verkrachtingen en berovingen wil hij de verdachten lange tijd laten opsluiten.

De twee Nederlandse vrouwen worden vanavond ere-burger van de stad Alanya. Door hun getuigenissen konden de mannen worden opgepakt waardoor werd voorkomen dat nog meer toeristes op dezelfde manier zouden worden vermoord. Advocaat Hayatin Bora zegt dat het hem uit de verhoren van de verdachten duidelijk is geworden dat de mannen teleurgesteld waren over het weinige geld dat de overvallen vrouwen bij zich hadden. “Ze zouden al hebben afgesproken om in het vervolg toeristes van het nabijgelegen vliegveld in Alanya op te pikken, omdat die meer geld bij zich zouden hebben.”

    • Froukje Santing