Na grote invasie van maart; Nieuwe operatie leger Turkije in Irak tegen PKK

ANKARA, 7 JULI. Turkse troepen zijn opnieuw Noord-Irak binnengegaan om (Turks-)Koerdische, separatistische guerrillastrijders te verdrijven uit het gebied. Troepen rukten vanochtend nog op door de dalen waar Iran, Irak en Turkije samenkomen.

Het was niet onmiddellijk duidelijk hoeveel militairen voor de operatie zijn ingezet. Het ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de actie beperkt bleef tot “een paar punten” in Noord-Irak, waar een grote groep rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zich zou hebben verzameld voor een aanval op doelen in Turkije.

In maart lanceerde Turkije tot woede van zijn Europese bondgenoten een grootscheepse invasie van Noord-Irak om de infrastructuur van de PKK te vernietigen en de rebellen zelf te verjagen. Ankara trok zijn troepen toen na zes weken terug, na volgens regeringswoordvoerders de PKK een zware slag te hebben toegebracht. Enkele weken later werd toen echter al weer een nieuwe, zij het beperkte, legeroperatie gemeld.

Washington, dat in maart directe kritiek vermeed, drong er gisteren onmiddellijk bij Turkije op aan onschuldige burgers te beschermen en de omvang en duur van de huidige operatie te beperken. Europese bondgenoten hadden vanochtend nog niet gereageerd.

Iraaks-Koerdische organisaties - waarmee de Turkse autoriteiten in principe willen samenwerken tegen de PKK - reageerden scherp op de nieuwe actie. “Deze flagrante Turkse inval negeert de wil van de lokale autoriteiten”, aldus de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Masoud Barzani.

Directe aanleiding tot de operatie leken enkele PKK-acties in het grensgebied waarbij de afgelopen dagen een aantal Turkse militairen is gedood. Het werkelijke probleem is echter dat Noord-Irak volgens diplomaten weer vol zit met PKK-strijders, ondanks de legeractie van maart. “Het wemelt er van de PKK”, aldus een diplomaat. “Ik denk dat ze (de Turken) een werkelijk probleem hebben in Noord-Irak.” (Reuter, AFP)