Legers Israël en Nederland gaan samenwerken

TEL-AVIV, 7 JULI. Het Nederlandse en Israëlische leger, de Tshahal, zullen op operationeel gebied nauwer en gestructureerder gaan samenwerken.

Dit heeft de chef van de defensiestaf, generaal H. van den Breemen, gisteren in Tel-Aviv gezegd ter afsluiting van een officieel bezoek aan Israël.

Hij werd daartoe uitgenodigd door de Israëlische chef generale staf, generaal A. Lipkin-Shahak, die volgend jaar april een officieel tegenbezoek aan Nederland brengt. Als praktisch uitvloeisel van het bezoek van generaal Van den Breemen zal bij het Nederlandse opperbevel een Israëlische officier worden gestationeerd, terwijl een Nederlandse officier een gelijke functie bij het Israëlische opperbevel in Tel-Aviv zal vervullen. “Op een aantal punten kunnen we veel van de Israëlische strijdkrachten leren. Het Israëlische leger zegt ook van ons dingen te kunnen leren”, aldus generaal Van den Breemen.

Als voorbeeld van samenwerking noemde hij het uitwisselen van informatie over het vliegen met de Amerikaanse Apache-helikopter, die in de Israëlische luchtmacht al operationeel is en waar voor Nederland een bestelling in de Verenigde Staten heeft geplaatst. Israël zou kunnen profiteren van de kennis van Nederlandse onderzeeërs. Israël heeft drie onderzeeërs besteld in Duitsland.

Generaal Van den Breemen zei getroffen te zijn door de openheid waarmee hij door het Israëlische leger is ontvangen. Het verbaasde hem toen tijdens een oefening een Israëlische tank met grote vaart door het zand stoof en er even later “zo'n klein soldaten-meisje uitkwam”. Tijdens deze oefening was het de generaal ook opgevallen dat doktoren, accountants en computer-deskundigen als “gemotiveerde soldaten” voor herhalingsoefeningen opkomen.

Over het bezoek van generaal Van den Breemen hing de schaduw van het in Jeruzalem zwaar opgenomen Nederlandse besluit geen Israëlische maar Franse onbemande verkenningsvliegtuigjes te kopen. Premier Rabin bleek er tegenover Van den Breemen geen punt van te maken.

Dat generaal Van den Breemen ook door president Weizman werd ontvangen, was kenmerkend voor het grote belang dat Israël hechtte aan het officiële bezoek. “Het was een fantastisch gesprek” aldus Van den Breemen. Er zou tijdens het bezoek niet zijn gesproken over Nederlandse deelname aan een vredesmacht op de Golan-hoogvlakte, in het geval Israël dat gebied opgeeft in ruil voor vrede met Syrië.

    • Salomon Bouman