Jip en Janneke en Mick en Mandy

De A van Annie. Letterkundig Museum, Prinses Irenepad 11, Den Haag. T/m 13 jan. 1996. Di t/m za van 10-17u, zo 13-17u.

Annie M.G. Schmidt had een beetje een ouderwetse man, vertelt ze op een video die in een hoek van een klein tentoonstellinkje in het Letterkudig Museum staat. Haar man zei bijvoorbeeld tegen haar: Geef me 'ns een handdoek. En als ze dan zei: Je weet waar ze liggen, pak hem zelf, dan vond die ouderwetse man dat het meer iets voor een vrouw was om een handdoek te pakken. Niet erg modern dus. Maar het kon Annie Schmidt zo te horen niks schelen.

Op het tentoonstellinkje waar de video staat te praten, liggen vooral veel boeken van Annie Schmidt, ook buitenlandse vertalingen. Jip en Janneke heten Bob and Jilly, Mick and Mandy, Mila y Yaco, Heiner und Hanni. En Wiplala, een naam die altijd hetzelfde blijft zou je denken, heet Vipplala in het Zweeds, Uiplalá in het Spaans en Meneer Choplalá in het Grieks. Zulke dingen. Leerzaam wel.

Verder zijn er heel veel spulletjes die je best zou willen hebben, ik wel tenminste, zoals de Jip en Janneke-gordijnen, het Jip en Janneke-koffertje, de Jip en Janneke-puzzel (had ik vroeger maar hij is zoekgeraakt), het Jip en Janneke-portemonneetje, J&J-serviesje, J&J-sokken, ja zelfs een J&J-wekker. En heel veel tekeningen, van Jip en Janneke natuurlijk, maar ook van het Beertje Pippeloentje, Dikkertje Dap en het schaap Veronica:

O, zei het schaap Veronica, nu gauw een boekje kopen, nu gauw een boekje kopen van mijn moeder Annie Schmidt. Wat hamer, riep de dominee, u hoeft niet ver te lopen, want alles van haar ligt hier in de winkel zo u ziet!

Als je nog even wilt zien wat Annie Schmidt ook weer allemaal gedaan en geschreven heeft en hoe ze eruit zag, dan is het leuk om naar De A van Annie te gaan. En als je het gezien hebt, klim je de trap op naar de rest van het kinderboekenmuseum. Koel dat het er is op warme dagen! En stil!

    • Marjoleine de Vos