Graf over dode punt na slikken van aspirientje

LONDEN, 7 JULI. Het gravel van Roland Garros heeft plaats gemaakt voor het gras van Wimbledon, maar de namen in de vrouwenfinale zijn hetzelfde. Net als een maand geleden op het court central in Parijs, is het morgen op het centre court in Londen de nummer één, Steffi Graf, tegen de nummer twee, Arantxa Sanchez Vicario.

Graf had het gisteren in de halve finale zwaarder tegen Jana Nonovta dan was verwacht. Novotna verloor twee jaar geleden op Wimbledon de finale van Graf, nadat ze in de laatste set slechts één punt verwijderd was geweest van een 5-1 voorsprong. Het leek er op alsof ze nooit meer zou herstellen van dat drama, eindigend in tranen op het jasje van de Hertogin van Kent. Maar Novotna speelde gisteren haar gebruikelijke, aanvallende spelletje uitstekend. Ze won de eerste set en werd in de tweede set pas gebroken toen Graf een aspirine had geslikt tegen de hoofdpijn. Ook de derde set kon Graf, die opvallend veel eenvoudige forehands in het net sloeg, nauwelijks domineren: 5-7, 6-4 en 6-2.

Sanchez Vicario ontnam haar landgenote Conchita Martinez de kans op een tweede Wimbledon-titel. De kleine Spaanse was op Wimbledon nog nooit verder gekomen dan een kwartfinale. Na haar zege - 6-3, 6-7 en 6-1 - uitte ze een wonderlijk vreugdekreetje en viel ze van schrik achterover op haar rug. Ze was nog net genoeg bij zinnen om met haar hand het rokje recht te trekken. “Dit is de mooiste dag uit mijn leven”, zei Sanchez Vicario. Een zinnetje dat ze ook gebruikte na het behalen van de titels op Roland Garros en de US Open. Ze zei het zelfs na haar zege op Brenda Schultz in de kwartfinale, afgelopen dinsdag.

Afgelopen zondag hebben de tennissters op een vergadering gesproken over de terugkeer van Monica Seles. De voormalige nummer één speelt op 29 juli een demonstratiewedstrijd tegen Martina Navratilova, haar eerste wedstrijd sinds de aanslag in Hamburg, ruim twee jaar geleden. Daarna wil ze waarschijnlijk ook aan toernooien meedoen. Ze geeft morgen een persconferentie in New Haven.

Navratilova, de voorzitster van de vrouwen-vakbond, had zondag voorgesteld Seles een half jaar lang de (gedeelde) eerste plek op de ranglijst te geven. Maar zowel Graf als Sanchez Vicario hebben zich daar tegen verzet. Dinsdag werd het voorstel verworpen. Seles heeft laten weten dat het haar niets interesseert welke ranking ze krijgt.