Foto

Foto: De Rainbow Warrior II van Greenpeace op zee. Deze foto kwam vanmorgen binnen nadat Greenpeace bekend had gemaakt met rubberbootjes een schip te hebben benaderd dat de Rainbow Warrior II op steeds dezelfde afstand van ongeveer twaalf zeemijl volgde. Het schip was gisteren waargenomen op de radar van het Greenpeace-schip, waarmee actievoerders op weg zijn naar Mururoa om te protesteren tegen de hervatting van de Franse kernproeven. Nog voordat Greenpeace met rubberbootjes naar het schip trok, meldde de organisatie dat het “vermoedelijk” ging om een Frans oorlogsschip, het fregat Dumont d'Urville, dat eerder in de haven van Papeete op Tahiti was gesignaleerd. Greenpeace besloot het schip te naderen en aan de bemanning een petitie aan te bieden. “Het schip veranderde van koers en deed zijn navigatielichten uit toen de rubberbootjes er nog zes zeemijlen (11 kilometer, red.) vandaan waren”, aldus een woordvoerder van Greenpeace. “Het schip vertrok met hoge snelheid in een andere richting.” Volgens de woordvoerder was de vlag van het schip niet zichtbaar geweest maar had het een “onmiskenbaar profiel”. Een woordvoerder van Greenpeace in Nieuw Zeeland zei dat het radarsignaal wees op een schip van dezelfde grootte en waterverplaatsing als het Franse oorlogsschip. Franse marine-autoriteiten onthielden zich van commentaar. (Foto Greenpeace/ Reuter)