FNV pleit voor wet detachering werknemers

DEN HAAG, 7 JULI. De FNV wil een wettelijke regeling voor de detachering van werknemers. Volgens de vakcentrale is er sprake van wildgroei. Steeds meer arbeiders dreigen door het ontbreken van heldere regels hun rechten te verliezen.

Detachering treft naar schatting zo'n 50.000 werknemers. Bij detachering worden werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben met een bedrijf, uitgeleend aan een ander bedrijf. Het komt veel voor in de elektrotechnische-sector en in branches als beveiliging, schoonmaak en catering. Volgens de FNV ontstaan daarbij vormen, waarbij de scheiding met het klassieke uitzendwerk moeilijk valt te trekken.

Minister Melkert (sociale zaken en werkgelegenheid) zal volgens een departementaal woordvoerster “nog dit jaar” reageren op het verzoek van de FNV.

De FNV wil detacheringsbedrijven beschouwen als toeleveringsbedrijven van arbeid. Deze werknemers moeten een gebruikelijke arbeidsovereenkomst krijgen en onder de collectieve arbeidsovereenkomst van hun sector vallen. Ook een aparte detacherings-CAO zou volgens de vakcentrale tot de mogelijkheden kunnen behoren. Het voordeel van een dergelijke opzet is volgens de FNV dat personeel ook loon krijgt als er bij het inlenende bedrijf geen werk meer is. Ook is er dan sprake van de gebruikelijke betaling van belasting en premies en kan een pensioen worden opgebouwd.

Verder wenst de FNV paal en perk te stellen aan het klassieke uitzendwerk. Dat moet gereserveerd blijven voor het opvangen van ziekte of piekdrukte. Het bestaande vergunningenstelsel met maximumtermijnen voor uitzendwerk moet volgens de vakcentrale worden gehandhaafd.