Florijn

De BBC World Service heeft onlangs een wedstrijd uitgeschreven om een naam te bedenken voor de toekomstige Europese eenheidsmunt. Want het woord ecu gaat er bij de Britten (en de Duitsers) niet in. Honderden luisteraars reageerden. Bij de suggesties zaten grappen, zoals die voor invoering van de 'delors' die weer verdeeld zou kunnen worden in honderd 'centaires'. De uitspraak van dit laatste woord komt overeen met die van Santer, de naam van de opvolger van Jacques Delors als voorzitter van de Europese Commissie. Ook werd de 'dumas' voorgesteld, naar Alexandre Dumas (père), de Franse schrijver van de Drie Musketiers die tenslotte 'Een voor allen, allen voor een' als devies hadden.

Uiteindelijk bleven twee serieuze suggesties over. De eerste was 'monnet' - wat mooi op 'money' lijkt en tevens eer betuigt aan de 'vader van Europa', de Fransman Jean Monnet. De tweede was 'florin', de gouden munt die in de dertiende eeuw in heel Europa als rekeneenheid gold toen de bankiers van Florence de geldschieters van het continent waren.

Eerste werd tenslotte de florin - en dat is dus een aardig eerbetoon aan de f van onze harde gulden.

    • Jan Gerritsen