Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Een oude ophaalbrug voor eigen gebruik

HEESWIJK, 7 JULI. Als de gemeente Bernheze daartoe vergunning geeft, mag oud-brugwachter Piet van Schijndel 'zijn' brug meenemen naar huis. Sinds 1973 heeft Van Schijndel de brug over de Zuid-Willemsvaart bij het Brabantse Heeswijk bediend. Anderhalf jaar geleden zijn de werkzaamheden begonnen aan een nieuwe vaste overgang. Meteen na de aanvang van de werkzaamheden had Van Schijndel zijn uitzonderlijke verlangen al kenbaar gemaakt.

Volgens wethouder Peer Verkuijlen van ruimtelijke ordening is het nog maar zeer de vraag of dit verlangen kan worden verwezenlijkt. “Het is een uniek idee, ik vind de brug zelf ook heel mooi, maar ik weet niet of Piet zich wel realiseert welk gevaarte hij voor zijn huis zal krijgen en of ik het in de raad erdoor zal krijgen, want waar ze zou moeten komen te liggen is kwetsbaar buitengebied.”

De 49-jarige Piet hoopt de brug op 15 augustus in zijn riante voortuin weer te kunnen oprichten. Piet wil niet zeggen dat hij verliefd is geraakt op de brug. “Een vrouw zie ik toch nog altijd liever, maar ik vind het gewoon mooi voor op m'n oprit. Zo'n ding eet geen brood en over vijfentwintig jaar kunnen wel altijd verder zien wat we ermee doen.”

De Heeswijkse ophaalbrug is ongeveer 100 jaar oud. Voordat ze in 1967 de oude brug verving, die was ontwricht door de aanvaring, had zij elders in het land dienst gedaan. Haar hoogte is zes meter. Ze is 4 meter breed en ongeveer 9,5 meter lang en naar schatting 30 ton zwaar. Van Schijndel kocht de brug voor wat hij noemt een symbolisch bedrag van aannemer Hakkers uit Werkendam die ter plaatse de infrastructuur aanpast. Een takelbedrijf heeft al toegezegd het gevaarte op te hijsen, een transporteur zal gratis zorgen voor het vervoer naar Piets ongeveer 3 kilometer verderop gelegen huis.

Van Schijndel wil zijn brug ter plekke ook laten functioneren. “Ik wil haar werkend hebben, met een waoterke er onderdoor. Dan zal ik haar draeien als de zwanen er door moeten.” De brug komt halverwege zijn voortuin die 30 meter breed en 60 meter diep is, dus, “niemand heeft er de last van.”

Wethouder Verkuijlen: “Ik wil dit initiatief niet meteen negatief beoordelen, maar of die brug op die plaats terecht zal komen? Daar heb ik een hard hoofd in.” Zodat de mogelijkheid bestaat dat Piet straks met 30 ton schroot opgescheept zit. “Met die vergunning komt het wel goed, alles komt altijd goed”, zo weet de brugwachter wiens naam in ieder geval al gevestigd is, want menigeen noemt de brug nu al “de brug van Piet van Schijndel”.