Duitsland verbiedt reclame Benetton

KARLSRUHE, 7 JULI. Het Italiaanse kledingconcern Benetton buit in zijn Duitse advertentiecampagnes op onethische wijze het medelijden van consumenten uit voor commerciële doeleinden. Benetton overtreedt daarmee de Duitse wet op de concurrentie. De campagne, die onder andere een afbeelding van een bovenarm met een 'HIV-positief'-stempel bevat, mag niet worden voortgezet.

Dat heeft het gerechtshof in Karlsruhe gisteren beslist. Benetton is verontwaardigd over het besluit van het gerechtshof. Het concern zal de uitspraak aanvechten voor het Duitse Constitutionele Hof. Volgens Benetton is een publikatieverbod in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Het is de tweede keer dat Benetton in Duitsland in het ongelijk wordt gesteld. Eerder verbood een Duitse rechtbank het weekblad Stern advertenties van Benetton op te nemen. In deze advertenties, die deel uitmaken van één campagne, zijn behalve het 'HIV-positief'-stempel ook foto's van een met olie besmeurde eend en hard werkende kinderen uit de Derde Wereld opgenomen.

Het gerechtshof bekrachtigde gisteren het publikatieverbod. Volgens de rechter zijn de advertenties in strijd met de Duitse wet op de concurrentie. “De foto met het HIV-stempel tast de waardigheid aan van mensen die met het aids-virus zijn besmet. Benetton buit op een ethisch onaanvaardbare manier het medelijden van de consument uit voor commerciële doeleinden. Dat is een schending van de regels van de gelijke mededinging”, aldus de rechter.

Op dit moment loopt nog een klacht van twee organisaties voor de rechten van de mens tegen een Benetton-advertentie waarin de bebloede kleding van een overleden Kroatische soldaat wordt getoond. Daarnaast hadden ook Duitse franchisenemers Benetton voor de rechter gedaagd, omdat zij de advertentiecampagne van Benetton als schadelijk voor hun omzet beschouwen. Deze klacht is afgewezen. (AP)