Drempelprijs voor vier kunstenaars

ROTTERDAM, 7 JULI. De Rotterdamse Kunststichting heeft vanmiddag de Drempelprijzen 1995 bij uitzondering uitgereikt aan twee winnaars per categorie. Jeroen Joosten en Zeger Reyers wonnen bij de autonome kunsten, Bastiaen Bot en Fokke Moerel bij toegepaste kunsten. De vier studeren vandaag af aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. De twee prijzen van 10.000 gulden worden over de winnaars verdeeld.

De Drempelprijs wordt jaarlijks toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenstudenten van de Rotterdamse academie. Joosten kreeg de prijs omdat hij was opgevallen door de consequente uitbouw van door hem geformuleerde concepten. Reyers werd door de jury uitverkoren omdat 'zijn presentatie in een van de directiekamers spectaculair is te noemen: onweerstaanbaar en suspect tegelijk'.

Grafisch vormgever Bastiaen Bot viel in de smaak omdat 'zijn beeldkeus voor de affiches van Artsen zonder Grenzen trefzeker is, subtiel en toch onmiddellijk herkenbaar', met een heldere en beheerste typografie. Moerel toonde volgens de jury lef en onafhankelijkheid in haar eindexamenprojecten. Haar voorstel voor de verdichting van het Schouwburgplein, waarbij het nieuwe bioscoopcomplex wordt 'ingepakt' noemde de jury ondubbelzinnig en brutaal. Moerels presentatie werd beoordeeld als verleidelijk, helder en volwassen.