Damrak naar hoogterecord; Beurshausse na verlaging rente in de VS

NEW YORK/AMSTERDAM, 7 JULI. De rente in de Verenigde Staten gaat omlaag van 6 procent naar 5,75 procent. Dit heeft de Federal Reserve Board (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, bekendgemaakt. Ook Japan verlaagde vanmorgen de rente.

Het nieuws zorgde wereldwijd voor fors hogere koersen op de aandelen- en obligatiemarkten, nieuwe records op Wall Street en in Amsterdam, en een koersstijging van ruim 6 procent in Tokio.

Het is de eerste maal sinds 1992 dat de 'Fed' het daggeldtarief, het belangrijkste rentetarief voor leningen aan de commerciële banken, omlaag stuurt. Tussen februari vorig jaar en januari dit jaar werd de rente juist opgevoerd van 3 procent tot 6 procent, om oplopende inflatie de kop in te drukken na twee jaar van forse economische groei. Hoewel de maatregel volgens voorzitter Alan Greenspan is genomen omdat de inflatiedruk in de Verenigde Staten nu afdoende is verminderd, hebben volgens waarnemers op de financiële markten de tekenen dat de Amerikaanse economie sterk afzwakt bijgedragen aan het besluit het monetaire beleid te versoepelen. Greenspan zei twee weken geleden zelf voor het tweede kwartaal van dit jaar een licht negatieve economische groei te verwachten. Over de vraag of de economie zich tegen het einde van dit jaar herstelt of in het derde kwartaal afzakt naar een korte recessie, verschillen analisten sterk van mening.

In Japan, waar de economie na een periode van drie jaar van economische stagnatie er niet in slaagt zich te herstellen, maakte de centrale bank vanmorgen bekend het belangrijkste geldmarkttarief (rond 1,22 procent) verder te laten dalen. Omdat het tarief al snel na de aankondiging onder de een procent dook, is een verlaging van het officiële disconto, dat nu al op een recorddiepte staat van 1 procent, waarschijnlijk.

De effectenbeurzen in New York en Tokio reageerden met forse koersstijgingen op het nieuws. Het Dow Jones-gemiddelde steeg gisteravond met bijna 50 punten tot een record van 4.665 punten. Het Japanse Nikkei-gemiddelde dat in de loop van dit jaar bijna 25 procent was gezakt, steeg met ruim 6 procent naar 16.213 punten. De AEX-index voor Nederlandse aandelen bereikte tegen het middaguur een nieuw record van 447,05 punten.

De Amerikaanse dollar bleef stabiel tegenover de D-mark en tegenover de gulden op iets boven 1,55 gulden en steeg ruim 1 yen tegenover de Japanse yen tot 86 yen per dollar.