Cuba koel over uitbreiding van contacten met VS

HAVANA/WASHINGTON, 7 JULI. Het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren een koele reactie gegeven op berichten in de Amerikaanse pers dat de regering van president Clinton maatregelen zou willen nemen om de relatie met Cuba te verbeteren. Een officiële woordvoerder in Havana zei een antwoord te zullen geven zodra Washington “concrete stappen” onderneemt om Cuba tegemoet te komen. Hij omschreef de huidige Amerikaanse Cuba-politiek, die sinds 34 jaar een handelsembargo omvat, als “irrationeel”.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde gisteren dat Washington zou overwegen reisbeperkingen op te heffen om contacten tussen niet-gouvernementele groepen uit de Verenigde Staten en Cuba te bevorderen. Zulke contacten, bijvoorbeeld tussen religieuze groepen, academici of mensenrechtengroepen, zouden in de ogen van de Amerikaanse regering het einde van het communistische bewind van Fidel Castro kunnen bevorderen. Clinton zou ook Amerikaanse media willen toestaan om een kantoor op Cuba te openen terwijl Cubaanse media vanuit de Verenigde Staten zouden kunnen berichten. Dat is nu verboden.

Eerder sloot Clinton een akkoord met Cuba dat immigratie vereenvoudigt. De Republikeinen in het Amerikaanse Congres, traditioneel tegen toenaderingspogingen tot Cuba, zouden onder voorwaarden bereid zijn Clinton te steunen. Een gedeeltelijke verlichting van het Cubaanse isolement zal naar verwachting leiden tot protesten van conservatieve Cubaanse ballingen in de staat Florida die een harde lijn tegen Castro voorstaan. Clinton heeft hun stem echter nodig voor een verkiezingsoverwinning in Florida in 1996. (AFP, Reuter)